Сутність та особливості логістики проєкту - Онищенко, Світлана Петрівна; Мельник, Олексій Миколайович; Русанова, Світлана Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є встановлення сутності логістики та особливостей логістичної системи проєктів. Дослідження базується на методах аналізу та синтезу загальної теорії систем. Проаналізовані існуючі терміни «проєктна логістика», «проєкт логістичної системи», «логістика проєкту». В результаті дослідження обґрунтовано використання терміну «логістика проєкту», під яким розуміється управління матеріальними потоками, пов’язаними з проєктом в рамках відповідної логістичної системи. Наприклад, процеси створення і розвитку матеріального об’єкта передбачають певну систему постачання, розподілу, виробництва, пов’язаних з матеріальним потоком (потоками). Встановлено, що «логістика проєкту» - це особливий вид інфраструктури проєкту, що грає роль забезпечення, без якої неможлива реалізація проєкту і отримання продукту проєкту. Тобто логістична система проєкту не є його продуктом, а є продуктом одного з його етапів, як основа для отримання продукту проєкту. Визначено сутність логістики за етапами життєвого циклу проєкту, співвідношення життєвого циклу проєкту та відповідної логістичної системи, встановлено продукти кожного етапу життєвого циклу логістичної системи проєкту. Встановлено, що логістика проєкту може мати досить складну структуру з точки зору композиції складових її логістичної системи, що визначається специфікою процесу отримання продукту проєкту. Це формує множину об’єктів логістики проєкту, які визначають множину альтернативних варіантів транспортних засобів для обслуговування матеріальних потоків за прожктов, що складає підгрунтя для оптимізації витрат, термінів та ризиків за проєктом. На прикладі мегапроєкту продемонстровано використання різних видів транспортних засобів для транспортування об’єктів логістики даного мегапроєкту.