ESG-стратегія розвитку регіону: економічний та фінансовий аспект - Чечетова, Наталя Федорівна; Лелюк, Наталія Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Питання перспективного розвитку регіонів не втрачають своєї актуальності, як з теоретичного так і практичного погляду. Останніми роками концепція ESG (Environmental, Social, Governance) стала ключовим фактором у трансформації бізнесу та регіонів в умовах глобальних викликів. Метою статті є дослідження перспектив сталого розвитку регіону з врахуванням концепції ESG-стратегії, яка може стати рушійною силою як розвитку економіки регіонів так і держави в цілому. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні методів системного аналізу (структуризація та систематизація даних, статистичні методи аналізу динаміки, порівняння), а також традиційних для наукового дослідження методів графічного та табличного аналізу. В дослідженні застосовано методи логічного та історичного аналізу для забезпечення послідовності представлених результатів та кореляції із практикою. Результати. Для реалізації поставленої мети в роботі був проведений огляд досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців в сфері сталого розвитку регіонів, розглянуто міжнародний аспект розвитку концепції сталого розвитку та ESG-стратегії. В дослідженні обґрунтовано, що екологічні, економічні та соціальні напрями розвитку регіону формують актуальний порядок денний його сталого розвитку на підставі ESG-стратегії та готовності до викликів сучасності. В роботі визначено, що в системі ESG-стратегії регіону формуються фінанси нової якості – сталі фінанси, які стали новим трендом фінансової політики інвесторів. Також підкреслюється необхідність поширення соціально-відповідального інвестиційного підходу, який передбачає фінансування тільки тих компаній, чия діяльність не завдає шкоди навколишньому середовищу та вирішує економічні проблеми регіонального середовища. Також в роботі обґрунтовано, що для визначення вектору сталого розвитку регіонів та його своєчасного корегування залишається актуальним моніторинг розвитку регіональної соціально-економічної системи на принципах впровадження ESG-стратегії. Досліджено сучасний стан та напрями реалізації ESG-стратегії в Україні та з’ясовано, що для вітчизняного бізнесу впровадження ESG-принципів допоможе йому стати більш стійким, конкурентоспроможним та відповідальним, а для компаній, які прагнуть інтегруватися в глобальну економіку, допоможе співпраці з міжнародними партнерами та забезпечить вихід на ринок ЄС. Висновок. Впровадження ESG-стратегії в розвиток регіону матиме позитивний економічний та фінансовий результат. Орієнтація та широка імплементація екологічних, соціальних та управлінських факторів є важливим інструментом для досягнення цілей сталого розвитку регіону, пошуку можливостей екологічного інвестування та залучення іноземних інвестицій. Практична значущість дослідження полягає в обґрунтуванні економічних інструментів для формування перспективних планів стратегічного розвитку регіону, реалізації його ефективної економічної та фінансової політики з врахуванням ESG-принципів.