Порівняльний аналіз типів торгових ордерів на криптовалютних біржах Binance та Bybit - Ганусич, Вероніка Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є здійснення порівняльного аналізу функціональних можливостей основних типів торгових ордерів, що застосовуються на криптовалютних біржах Binance і Bybit, з урахуванням їх доступності та специфіки використання у спотовій та ф’ючерсній торгівлі. Вибір саме цих платформ зумовлений їхньою високою капіталізацією, глобальною популярністю, а також відкритістю для користувачів з України. У роботі проаналізовано класифікацію ордерів за критеріями умовності виконання, алгоритмічності, гнучкості контролю ризику та інтеграції з торговими стратегіями. Методологічною основою дослідження є порівняльний структурно-функціональний аналіз на основі емпіричного дослідження торгового функціоналу бірж. Особливу увагу приділено виявленню відмінностей у реалізації базових і складних типів ордерів, таких як ринкові, лімітні, стоп-ордера, умовні, трейлінг-стопи, TWAP, Iceberg, Scaled та Chase. У результаті дослідження встановлено, що обидві платформи забезпечують необхідний набір базових інструментів для побудови ефективних стратегій управління позицією. Разом із тим, Bybit вирізняється ширшою інтеграцією алгоритмічних ордерів безпосередньо в інтерфейс користувача, тоді як Binance частково делегує доступ до них через розширені налаштування. Виявлено також розбіжності в термінології та класифікації умов виконання ордерів, що може мати значення для трейдерів при адаптації торгових стратегій до конкретної біржі. Висновки. Зроблено висновок про загальну функціональну еквівалентність платформ для досвідчених користувачів, за умови глибокого розуміння ордерної архітектури кожної з них. У контексті вибору торгової платформи це має важливе значення, оскільки доступ до певних типів ордерів визначає можливість дотримання обраної торгової стратегії. Відтак, критеріями вибору біржі мають бути не лише її надійність, регуляторний статус чи рівень ліквідності, а й наявність відповідного функціоналу торгових ордерів, який дозволяє гнучко керувати ризиками та забезпечувати ефективну реалізацію торгової стратегії та торгового плану. Перспективи подальших досліджень пов’язані з кількісною оцінкою ефективності використання окремих типів ордерів у різних ринкових умовах, зокрема на основі даних про глибину ринку, час виконання та прослизання.