Теоретичні основи формування інформаційно-логістичної системи суб’єктів господарювання - Педоренко, Дмитро Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті обґрунтовано теоретичні засади формування інформаційно-логістичної системи (ІЛС) суб’єктів господарювання в умовах цифрової трансформації. Розкрито міждисциплінарний характер ІЛС, що поєднує логістику, маркетинг та інформаційні технології. Обґрунтовано застосування дифузійного підходу до впровадження інновацій, який дає змогу відстежувати етапи адаптації нових технологій. Проаналізовано роль філософських принципів (цілісності, раціональності, клієнтоцентризму, етичної відповідальності, динамічності) у забезпеченні адаптивності ІЛС. Визначено, що ІЛС виступає стратегічною платформою інтеграції управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності бізнес-процесів, конкурентоспроможності та клієнтоорієнтованості суб’єктів господарювання в умовах динамічного середовища. Увагу також приділено проблемам фрагментації цифрових платформ, нестачі автоматизації та відсутності взаємодії між бізнес-функціями. ІЛС позиціонується як ключовий інструмент забезпечення прозорості, стійкості та стратегічного розвитку підприємств в умовах глобальної невизначеності.