Аналіз сучасного стану туристичного бізнесу в територіальних громадах Хмельниччини - Бялковська, Оксана Антонівна; Оганесян, Світлана Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У даній статті авторами проаналізовано сучасний стан туристичного бізнесу в територіальних громадах Хмельниччини, зокрема враховано їхні природні, історико-культурні та економічні ресурси. Досліджено основні показники туристичної галузі регіону, включаючи динаміку кількості осіб, що перебували у колективних засобах розміщення по регіонах, частку Хмельницької області по Україні (за кількістю осіб, що перебували у колективних засобах розміщення), кількість осіб обслуговуваних у колективних засобах розміщення іноземців та резидентів України у Хмельницькій області, кількість ліжко-днів у Хмельницькій області. Дослідження включає огляд ключових напрямків туризму в регіоні. Окрему увагу приділено вивченню соціально-економічного значення туристичного бізнесу на селі. Здійснено порівняння туристичних показників Хмельниччини з іншими регіонами України, що дозволило використовувати конкурентні переваги та недоліки області. Результати дослідження показують, що основними перешкодами для розвитку туристичного бізнесу в громадах Хмельниччини є недостатнє фінансування, брак кваліфікаційних кадрів, нерозвиненість транспортної інфраструктури та недостатній рівень просування туристичних можливостей. Водночас громади мають значний потенціал для зростання, завдяки інтеграції сучасних цифрових технологій. На основі зібраних даних виокремлено основні проблеми, що сприяють розвитку туристичного бізнесу територіальних громадах Хмельниччини. Результати дослідження можуть бути корисними для органів місцевого самоврядування, підприємців і дослідників, які прагнуть сприяти сталому розвитку туристичного бізнесу в Хмельницькій області. У контексті децентралізації територіальні громади мають усі можливості стати активними учасниками розвитку цієї перспективної галузі, що сприятиме підвищенню їхньої економічної ефективності та покращенню якості життя місцевого населення. Разом із цим визначено фактори, що можуть сприяти зростанню галузі, зокрема покращення інфраструктури громад, залучення інвестицій, створення якісних туристичних продуктів, співпраця між громадами, органами місцевого самоврядування та бізнесом.