Організаційна культура як складова управління знаннями в організації - Васіна, Алла Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вирішення завдань забезпечення стійкості й розвитку організацій значною мірою визначається ефективним управлінням їхнім знаннєвим ресурсом з використанням потенціалу організаційної культури. Метою статті є обґрунтування доцільності посилення уваги до розвитку організаційної культури як складової формування інституціонального забезпечення управління знаннями в організації та визначення підходів щодо залучення її потенціалу в процеси створення й використання організаційного знаннєвого ресурсу. Для досягнення поставленої мети використані такі методи дослідження як: систематизації, узагальнення – при розкритті особливостей знаннєвого ресурсу та сутнісних характеристик організаційної культури; логічний – при обґрунтуванні забезпечення управлінського впливу на процеси створення й застосування знань через розвиток організаційної культури; морфологічного аналізу – при визначенні підходів до удосконалення організаційної культури як складової управління знаннями. Розкрито характерні особливості знання, як ресурсу організації, що обумовлюють необхідність посилення уваги до вироблення механізмів використання організаційної культури як інструменту управління ним. Встановлено взаємообумовлений зв’язок між організаційною культурою і знаннями. Визначено аспекти прояву впливу організаційної культури, як складової управлінського механізму, на процеси створення, поширення, використання знання. Наголошено на необхідності врахування різноаспектного прояву властивостей організаційної культури в процесі вироблення механізмів управління знаннями. Для забезпечення ефективного функціонування, організаціям важливо застосовувати стратегічний й системний підхід до управління знаннями з використанням можливостей організаційної культури, розробляти стратегії управління знаннєвим ресурсом й реалізувати їх через стратегії розвитку організаційної культури.