Облікове забезпечення управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств в контексті принципів інтегрованої звітності - Кащена, Наталія Борисівна; Яцюк, Олег Вікторович; Ляпун, Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. Актуальність статті зумовлена необхідністю модернізації облікових систем для забезпечення прозорості, підзвітності та стратегічної орієнтованості інформації, необхідної для ефективного управління зовнішньоекономічною діяльністю (ЗЕД) підприємств. Метою дослідження є концептуалізація підходів до формування інформаційної моделі облікового забезпечення управління ЗЕД підприємств на засадах принципів інтегрованої звітності та сталого розвитку. Методи. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні методів аналізу і синтезу, порівняння, системного підходу, групування, абстрактно-логічного узагальнення та графічного представлення. Результати. Визначено вимоги до трансформації облікової інформації для потреб управління та інтеграції до облікових систем нефінансових даних, що відображають економічні, екологічні та соціальні аспекти ЗЕД. Запропоновано інформаційну модель облікового забезпечення, яка охоплює етапи збору, обробки, інтеграції даних та формування комплексної інформаційної бази для підтримки управлінських рішень. Визначено принципи інтегрованої звітності та сталого розвитку, які сприяють створенню цінності для стейкхолдерів. Структуровано об’єкти обліку ЗЕД з ідентифікацією видів діяльності, джерел інформації та ризиків. Розроблено систему релевантних фінансових та нефінансових показників для оцінювання результативності ЗЕД для підвищення прозорості та ефективності управління. Висновки. Впровадження запропонованих підходів забезпечує цілісний, достовірний та своєчасний інформаційний супровід управлінських рішень у сфері міжнародної взаємодії, що інтегрує не лише фінансові, а й економічні, екологічні та соціальні аспекти. Це сприяє підвищенню прозорості облікової інформації та розширює можливості для прийняття стратегічно обґрунтованих рішень і сталого розвитку підприємства, підвищуючи його конкурентоспроможність на міжнародному рівні. Подальші дослідження будуть спрямовані на вдосконалення методик оцінки ризиків ЗЕД та адаптацію облікових систем до цифрових технологій.