Використання технологій на основі штучного інтелекту в маркетинговій комунікаційній політиці та аналізі поведінки споживачів - Іванечко, Неля Ростиславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному маркетинговому середовищі, що динамічно розвивається під впливом технологій, виникає потреба в адаптації традиційних підходів до нових викликів, зокрема, пов’язаних із розвитком штучного інтелекту (ШІ). Застосування ШІ в маркетингу вже трансформувало рутинні процеси, дозволяючи автоматизувати генерацію контенту, комунікації та аналітику. Проте, актуальним залишається питання щодо всебічної ефективності ШІ у всіх ланках маркетингового процесу, від аналізу середовища до стратегічного планування та комунікаційного інструментарію. Метою даного дослідження є аналіз сучасних тенденцій застосування технологій на основі штучного інтелекту в маркетинговій діяльності підприємств та визначення їхнього впливу на різні етапи стратегічного маркетингового планування та маркетинговий комплекс. Дослідження базується на системному і порівняльному аналізі та методах узагальнення й систематизації. Встановлено, що технології на основі ШІ вже широко застосовуються маркетологами-практиками, переважно у сферах маркетингових досліджень та комунікаційної політики й демонструють високу ефективність у швидкому аналізі великих обсягів даних, що сприяє глибшому розумінню поведінки та вподобань споживачів, а також забезпечують розробку персоналізованих пропозицій. Інтеграція ШІ дозволяє автоматизувати рутинні завдання (генерація контенту, спілкування з клієнтами) вивільняючи людські ресурси для креативних і стратегічних завдань. Однак, незважаючи на значний прогрес, на поточному етапі технології на основі ШІ не здатні повністю замінити комплексний процес стратегічного маркетингового планування. Цей процес вимагає людського когнітивного аналізу, інтуїції та прийняття рішень у невизначених умовах. Таким чином, функціонал систем штучного інтелекту у сфері маркетингу залишається допоміжним, а стратегічне планування досі потребує безпосередньої участі людини для формування цілісних та адаптивних рішень.