Системогенез методології стратегічного управління підприємствами в умовах трансформаційної економіки - Седіков, Денис Вадимович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження спрямоване на теоретичне обґрунтування та практичне моделювання системогенезу методології стратегічного управління підприємствами в умовах трансформаційної економіки. Особливий акцент зроблено на адаптацію стратегічного інструментарію до викликів гібридної війни, деструкції логістичної інфраструктури, цифровізації управління та потреби в гнучких моделях функціонування. У дослідженні використано міждисциплінарний підхід, що охоплює методи системного аналізу, ретроспективного порівняння, сценарного планування, моделювання етапів стратегічного розвитку, експертного оцінювання та кейс-аналізу. Методологічну основу становлять класичні та сучасні концепції стратегічного управління, зокрема ресурсо-орієнтований, ситуаційний, кібернетичний підходи. Розроблено авторську модель фаз системогенезу методології стратегічного управління підприємствами (інтуїтивна, модельно-раціональна, кризово-адаптивна, цифрово-мережева). Проведено аналіз структурної динаміки стратегічного управління зерновою логістикою України до та після початку повномасштабної війни. Запропоновано класифікацію адаптивних стратегій (мультимодальна логістика, цифрове управління, сценарне планування, партнерські моделі) на прикладі успішних кейсів підприємств зернової сфери. Ідентифіковано ключові чинники стійкості: гнучкість маршрутів, цифрова прозорість, кооперація, адаптація до ризиків. Системогенез методології стратегічного управління є динамічним процесом, що потребує інтеграції традиційних теорій з інноваційними практиками реагування на виклики трансформаційної економіки. Успішні приклади свідчать про необхідність переосмислення стратегій з урахуванням багатофакторної нестабільності. Запропоновано основу для розробки уніфікованої методології стратегічного управління підприємствами, що базується на принципах гнучкості, цифровізації та стійкості.