Інноваційні фінансові інструменти та технології: трансформація банківської системи, інвестиційного та фондового ринків - Писаренко, Надія Василівна; Камінська, Тетяна Григорівна; Ткаченко, Яніна Станіславівна; Буткевич, Оксана Вікторівна; Кобзиста, Олена Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
метою дослідження є аналіз впливу сучасних фінансових інновацій та цифрових технологій, включно з блокчейном і FinTech-рішеннями, на трансформаційні процеси у банківській системі, інвестиційній діяльності та функціонуванні фондового ринку. Методи дослідження включають аналіз і синтез (для узагальнення та систематизації теоретичних положень дослідження); порівняльний метод (для зіставлення міжнародного та національного досвіду впровадження фінансових інновацій та цифрових технологій); функціональний аналіз (для виявлення динаміки й структурних змін фінансових ринків); системний підхід (для встановлення взаємозв’язків між банківською системою, інвестиційним і фондовим сегментами в умовах цифрової трансформації). Отримані результати дослідження свідчать, що впровадження інноваційних фінансових інструментів і технологій сприяє підвищенню ефективності банківської діяльності, розширенню доступу до інвестиційних ресурсів та підвищенню ліквідності фондового ринку. Встановлено, що блокчейн, токенізація активів, цифрові валюти центральних банків і фінтех-платформи формують нові моделі взаємодії між учасниками фінансової системи, забезпечуючи більшу прозорість і швидкість операцій. Разом із тим, ідентифіковано ключові ризики  кіберзагрози, волатильність цифрових активів, регуляторну невизначеність та технологічну асиметрію. Обґрунтовано, що для ефективної інтеграції інновацій необхідне комплексне поєднання технологічного розвитку з удосконаленням регуляторних механізмів, зміцненням кіберстійкості та підвищенням цифрової компетентності учасників ринку. Висновки за результатами дослідження засвідчують, що інноваційні фінансові інструменти та технології виступають каталізатором підвищення ефективності, прозорості та доступності фінансових послуг, забезпечують інтеграцію банківського, інвестиційного та фондового сегментів і розширюють можливості залучення капіталу. Разом із тим, їх впровадження супроводжується зростанням кіберзагроз, підвищеною волатильністю цифрових активів та регуляторною невизначеністю.