Фундаментальні засади побудови системи сучасного енергоменеджменту суб’єктів господарювання - Ткач, Микола Євгенович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто фундаментальні основи побудови сучасної системи енергоменеджменту суб’єктів господарювання, які дозволяють досягти економічної ефективності, підвищити конкурентоспроможність та екологічну відповідальність. Автор акцентує на важливості оптимізації енергоспоживання як ключового чинника для фінансової стабільності підприємств і стійкості економіки. Визначаються різні аспекти енергетичного менеджменту, зокрема енергозбереження, енергоефективність та застосування відновлюваних джерел енергії. Важливим елементом стає розробка стратегії, що охоплює контроль за енерговитратами, енергетичний аудит, а також адаптацію підприємств до обмежень постачання енергії. Відтак, метою публікації є визначення фундаментальних засад та концептуальних положень у формуванні системи енергоменеджменту суб’єктів господарювання, які б сприяли вирішенню проблем мінімізації енерговитрат та забезпеченню якості життя. У дослідженні фундаментальних засад формування системи енергоменеджменту суб’єктів господарювання використано ряд методів, зокрема аналізу та синтезу, індукції та дедукції, порівняння та узагальнення. В результаті дослідження автор звертається до сучасних інноваційних підходів управління які підвищують ефективність управління енергоспоживанням завдяки автоматизованим системам моніторингу та інформаційним платформам. У статті підкреслюється значення концепції управління загальною якістю (TQM), яка дозволяє забезпечити відповідальне ставлення до енергоресурсів через інтеграцію компонентів енергоменеджменту у загальні стратегічні підходи підприємства. Енергетичний менеджмент стає інструментом для зменшення відходів та оптимізації виробничих процесів. Приділяється увага соціальній складовій енергоменеджменту — енергетичній інклюзії, що спрямована на забезпечення рівного доступу до енергоресурсів та підвищення якості життя. Завдяки комплексному підходу, заснованому на раціональному використанні енергоресурсів, підприємства можуть ефективніше реагувати на енергетичні виклики, зменшувати витрати та підтримувати баланс між мінімізацією споживання та забезпеченням якості життя.