Механізми цифрового аудиту в системі стратегічного управління бізнес-процесами - Козаченко, Анна Юріївна; Смірнова, Ірина Володимирівна; Іванчук, Ганна Костянтинівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Впровадження цифровізації в різних секторах економіки висуває підвищені вимоги до операційної прозорості, відповідності нормативним вимогам та адаптивної ефективності підприємств. Традиційні моделі аудиту більше не є достатніми для подолання складнощів динамічного бізнес-середовища. Натомість механізми цифрового аудиту, що підтримуються такими технологіями, як блокчейн, штучний інтелект, аналітика великих даних, роботизована автоматизація процесів та інтегровані корпоративні системи, пропонують розширені можливості для моніторингу в режимі реального часу, виявлення аномалій та управління стратегічними ризиками. Метою дослідження є визначення та перевірка інноваційних механізмів цифрового аудиту як невід’ємних компонентів стратегічного управління бізнес-процесами в контексті сучасної організаційної трансформації. Методологія дослідженняпоєднувала теоретичне моделювання з порівняльним аналізом практик цифрового аудиту в різних секторах. Було застосовано змішаний методологічний дизайн, що включав як кількісні показники (наприклад, тривалість циклу аудиту, точність відповідності, затримка прийняття рішень), так і якісні оцінки (зокрема, прозорість системи, відповідність стратегічним цілям). Акцентовано на автоматизації, когнітивній аналітиці та інтерактивних інструментах візуалізації, які разом забезпечували безперервний аудит і глибшу стратегічну взаємодію. Досліджувані механізми включали вилучення даних у режимі реального часу, інтелектуальні цикли керування, самооптимізаційні алгоритми аудиту та динамічні інтерфейси підтримки рішень. Результати дослідження показали, що інтеграція функцій цифрового аудиту в структури стратегічного управління значно підвищує синхронізацію між операційною ефективністю і стратегічними цілями. Організації, які впровадили цифровий аудит у свою бізнес-архітектуру, демонструють сильнішу стійкість, покращене управління та більш гнучкі механізми реагування на зовнішні збої. Системи не лише автоматизували рутинну контрольну діяльність, але й слугували стратегічними активами, що підвищували адаптивність і передбачення організації. У висновках зазначено, що стратегічно інтегровані механізми цифрового аудиту вийшли за межі своєї традиційної ролі інструментів ретроспективного оцінювання. Натомість вони перетворилися на проактивні рамки, які інформують, спрямовують та коригують бізнес-стратегію в режимі реального часу. Трансформація підтримує довгострокову конкурентоспроможність підприємств, зміцнює організаційну узгодженість та сприяє культурі постійного вдосконалення, що відповідає цифровій зрілості та стратегічним інноваціям.