Вплив технічної складності автотранспортних операцій на структуру обліку звичайної діяльності - Янчишин, Віталій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено вплив технічної складності автотранспортних операцій на організацію обліку звичайної діяльності підприємств автотранспортної галузі. Актуальність теми зумовлена необхідністю адаптації облікових систем до умов цифрової трансформації, високої варіативності маршрутних схем, типів техніки, палива, навантаження та графіків виконання перевезень. Існуючі облікові підходи не повною мірою враховують ці технічні аспекти, що ускладнює достовірне формування собівартості, контроль витрат та обґрунтованість управлінських рішень. Метою дослідження є наукове обґрунтування необхідності врахування технічних параметрів автотранспортних операцій у системі обліку звичайної діяльності та розробка інформаційної моделі обліку з урахуванням складності транспортних процесів. Методологічною основою дослідження є системний підхід, методи факторного аналізу, моделювання інформаційних потоків, узагальнення практики цифрового обліку, а також порівняльний аналіз облікових рішень у сучасних TMS (Transportation Management Systems). У результаті дослідження виокремлено технічні фактори складності (тип кузова, вантажопідйомність, тип і обсяг палива, режим перевезення, маршрутна відстань, кількість точок навантаження/розвантаження), які впливають на структуру облікових даних. Розроблено пропозиції щодо створення аналітичних розрізів обліку за видами техніки, маршрутами, витратами пального, технічного обслуговування та заробітної плати. У межах дослідження сформовано проєкт структури внутрішніх реєстрів накопичення інформації, які забезпечують можливість наскрізного контролю витрат у цифровому середовищі. Запропоновано підходи до трансформації первинної документації у цифрові формати, інтеграції з GPS-системами та формування управлінської звітності з урахуванням технічної складності. У висновках підкреслено, що побудова обліку звичайної діяльності на основі технічних параметрів перевезень сприяє підвищенню достовірності облікової інформації, обґрунтованості калькулювання собівартості та ефективності управління автотранспортними підприємствами в умовах цифрової економіки.