Визначення узгодженості лідерства з організаційною культурою в умовах масштабування бізнесу - Прохоренко, Олена Вікторівна; Волков, Олексій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В роботі представлено дослідження узгодженості стилів лідерства з типом організаційної культури в умовах організаційних перетворень, зокрема, при масштабуванні бізнесу. Проведено порівняльний аналіз 4-х стилів лідерства (Трансакційного, Трансформаційного, Підтримувального та Бюрократичного) на предмет застосовності кожного з них у процесах стратегічних змін та масштабування бізнесу. Узагальнено характеристики вказаних типів та складено континуум лідерських стилів за характеристиками, що складають умови успішних трансформацій. Також на основі моделі конкуруючих цінностей (CVF), проведено оцінку пригожості до організаційних трансформацій кожного з 4-х типів організаційних культур: Кланової, Ринкової, Адхократичної та Ієрархічної. Принципи моделі CVF були застосовані для оцінки узгодженості стилів лідерства з типами організаційних культур. Було визначено, що, незважаючи на найбільший рівень застосовності для масштабування трансформаційного стилю лідерства, він може бути неефективним у культурах, відмінних від адхократій. Визначено комбінації типів культури та стилів лідерства, які підсилюють одне одного, створюючи можливості для успішних трансформацій, а також комбінації, які конфліктують одне з одним, унеможливлюючи успіх трансформаційних ініціатив. Запропоновано оцінювання потенціалу пригожості до трансформацій кожної комбінації лідерства та культури, а також визначено області узгодженості та області конфлікту між культурою та лідерством. Описано напрямки дій менеджера у разі конфлікту між поточною організаційною культурою та стилем лідерства. Запропонована модель дозволяє оцінити потенціал пригожості організаційної культури до трансформаційного розвитку, зокрема у контексті масштабування бізнесу, та вибрати найбільш застосовний тип лідерства в умовах поточної культури. Визначення рівня узгодженості обраного стилю лідерства з поточною організаційною культурою дозволяє уникнути конфлікту, зменшити опір змінам і м’яко зсунути організаційну культуру в напрямі більш придатної для масштабування бізнесу.