Корпоративна соціальна відповідальність як елемент стратегії організацій - Череп, Олександр Григорович; Малтиз, Вікторія Віталіївна; Прокоф’єв, Ігор Сергійович; Самойленко, Віталій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті розглядається корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) як ключовий елемент стратегії сучасної організації, що інтегрує соціальні, екологічні та економічні аспекти в управлінські процеси. Автори досліджують різні підходи до визначення КСВ, надаючи характеристику її основним принципам та стандартам. У роботі детально проаналізовано основні виклики, які постають перед підприємствами в процесі впровадження КСВ, зокрема труднощі систематизації соціальних ініціатив, адаптації до змін зовнішнього середовища, а також урахування різноманітних інтересів стейкхолдерів, включаючи співробітників, клієнтів, партнерів і громади. Автори пропонують модель «Етичного стратегічного управління» (ЕСУ), яка допомагає інтегрувати етичні норми та соціальні стандарти в бізнес-стратегію організації. Модель ЕСУ охоплює низку практичних інструментів, зокрема оцінку соціальних ризиків та механізм обчислення соціальних дивідендів, які покликані сприяти прозорості та підвищенню довіри стейкхолдерів. Також розглядаються функції координаційного центру соціальної відповідальності, що виконує роль центральної ланки в організації КСВ-процесів і моніторингу виконання соціальних стандартів. У статті також аналізуються принципи економічної, соціальної та екологічної відповідальності компанії, які втілюються в конкретні корпоративні практики: забезпечення справедливого ціноутворення, підтримка місцевих постачальників, створення безпечних умов праці, управління відходами, скорочення викидів та впровадження відновлюваних джерел енергії. Особливу увагу приділено питанням стратегії сталого розвитку, що охоплює не лише короткострокові фінансові цілі, але й довгострокову інтеграцію соціальних та екологічних інтересів. Дослідження підкреслює необхідність діалогу з усіма зацікавленими сторонами (стейкхолдерами), що сприяє побудові відповідальних та стійких бізнес-стратегій. Відповідно, автори аналізують практичні аспекти цього діалогу, що дозволяє підприємствам краще розуміти потреби громади, адаптувати свої ініціативи та підвищувати рівень довіри. Окрім цього, у роботі розглядаються ключові показники ефективності (KPI), що враховують соціальні та екологічні аспекти діяльності, а також вимірювання соціальних дивідендів, які підкреслюють внесок організації у сталий розвиток.