Інкорпорація HR-брендингу у менеджмент та облік результатів діяльності для забезпечення ефективності бізнес-процесів - Маркова, Світлана Вікторівна; Головань, Ольга Олексіївна; Бікулов, Дамір Тагірович; Маказан, Євгенія Василівна; Калушко, Євген Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У дослідженні проаналізовано сучасні тенденції розвитку HR-брендингу в Україні в умовах високої конкуренції за таланти, економічної нестабільності та впливу наслідків війни. Визначено, що HR-брендинг є комплексом заходів, спрямованих на формування позитивного іміджу роботодавця, підвищення залученості працівників і привабливості для потенційних кандидатів, а його інтеграція у систему менеджменту та обліку результатів діяльності сприяє підвищенню ефективності бізнес-процесів. Проведено огляд наукових праць і практичних підходів, які підтверджують позитивний вплив системно вибудуваного HR-бренду на продуктивність, прибутковість і стійкість підприємств. Виявлено наукові та практичні прогалини, зокрема відсутність комплексної методології відображення впливу HR-брендингу в управлінській звітності та недостатню адаптацію існуючих моделей оцінки до умов воєнних ризиків. Запропоновано концептуальні напрями інкорпорації HR-брендингу в управлінські процеси, що передбачають інтеграцію HR-показників у аналітику, застосування кількісних і якісних метрик, облікових процедур та орієнтацію на внутрішні корпоративні цінності. Обґрунтовано, що інтеграція HR-брендингу у систему менеджменту забезпечує синхронізацію корпоративних цінностей, ціннісної пропозиції для працівників (EVP) та комунікаційних практик із бізнес-цілями компанії, що сприяє підвищенню лояльності персоналу, зміцненню корпоративної культури та формуванню конкурентних переваг. Визначено ключові HR-метрики, що відображають рівень залученості, задоволеності, продуктивності та утримання персоналу, а також їх зв’язок із фінансово-економічними показниками. Доведено, що у кризових умовах, зокрема під час війни, HR-брендинг стає важливим елементом стратегічного управління, що дозволяє утримувати ключових фахівців, зменшувати плинність кадрів, забезпечувати безперервність бізнес-процесів і зміцнювати корпоративну стійкість. Реалізація таких підходів дозволить підвищити прозорість управлінських рішень, забезпечити стійкість і адаптивність бізнесу, утримувати ключових фахівців і формувати довгострокові конкурентні переваги навіть у кризових умовах.