Цінові фактори підприємств аграрного сектору - Бондаренко, Валерій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню цінових факторів, що впливають на діяльність аграрних підприємств, з особливим акцентом на їхню роль у забезпеченні конкурентоспроможності, прибутковості та стійкості в умовах ринкової нестабільності. Аграрний сектор, будучи ключовим елементом економіки України, стикається з численними викликами, такими як волатильність світових цін на сільськогосподарську продукцію, зростання вартості ресурсів, обмежена державна підтримка та логістичні труднощі, зокрема через воєнний стан. У дослідженні аналізуються як внутрішні фактори, пов’язані з собівартістю виробництва, технологічним рівнем і продуктивністю праці, так і зовнішні, включаючи міжнародні ринкові тенденції, державне регулювання, кліматичні умови та транспортні витрати. На основі теоретичних підходів до ціноутворення, таких як теорія попиту і пропозиції, теорія витрат та інституціональний підхід, стаття розкриває механізми формування цін у аграрному секторі та їхній вплив на економічні показники підприємств. Особлива увага приділяється стратегіям управління ціновими ризиками, зокрема хеджуванню через ф’ючерсні контракти, диверсифікації виробництва, впровадженню енергоефективних технологій і оптимізації логістичних процесів. У статті також розглядається потенціал сучасних технологій, таких як точне землеробство та автоматизація, для зниження витрат і підвищення стійкості до цінових шоків. На основі аналізу ринкових даних і прогнозів, зокрема щодо впливу торговельних тарифів на аграрний експорт, підкреслюється необхідність комплексного підходу до управління ціновими факторами, який включає моніторинг ринків, інновації, співпрацю з державними інституціями та розвиток логістичних можливостей. Дослідження пропонує практичні рекомендації для аграрних підприємств, спрямовані на підвищення їхньої фінансової стабільності та конкурентоспроможності. Подальші напрями досліджень передбачають розробку моделей прогнозування цінових коливань і оцінку ефективності державної підтримки, що сприятиме розвитку аграрного сектору та його внеску в економіку України і глобальну продовольчу безпеку.