Стратегічне управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах невизначеності - Якименко, Євген Юрійович; Артеменко, Ліна Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою переосмислення традиційних моделей стратегічного управління конкурентоспроможністю підприємств в умовах ринкової турбулентності, інформаційної асиметрії та ризиків. Метою є теоретичне й прикладне обґрунтування адаптивних стратегій, що забезпечують стійкість бізнесу в мінливому середовищі. У процесі дослідження застосовано такі методи, як порівняльний аналіз глобальних індексів конкурентоспроможності, SWOT-аналіз, аналіз фінансової звітності, елементи сценарного моделювання, а також концептуальні підходи VUCA, agility та стратегічного позиціювання. Результати дослідження засвідчили, що традиційні моделі конкурентоспроможності, орієнтовані на сталі переваги та довгострокове позиціювання, вже не відповідають викликам турбулентного середовища. Вони потребують інтеграції інструментів стратегічної гнучкості, цифрової адаптації, логістичної трансформації та ресурсної селективності. Порівняльний аналіз глобальних індексів показав, що країни-лідери ефективно поєднують внутрішні резерви розвитку, адаптивні ланцюги постачання й інноваційний потенціал. Ці тенденції актуалізуються і в українському контексті: на прикладі провідних підприємств переробного сектору – товариства з обмеженою відповідальністю «Кернел» та приватного акціонерного товариства «МХП» – продемонстровано різні сценарії стратегічного реагування на виклики невизначеності. Ці приклади підтверджують релевантність інтеграції адаптивних стратегій до системи управління конкурентоспроможністю та обґрунтованість використання багаторівневих показників оцінки конкурентної позиції. У висновках сформульовано концепт «селективної адаптації» як стратегічного підходу, що передбачає концентрацію ресурсів на критичних етапах створення цінності, посилення фінансової стійкості, цифрову трансформацію та сценарне планування. Запропоновано аналітичну матрицю стратегічних рішень для адаптації антикризових моделей і надано рекомендації підприємствам, законодавцям і науковцям щодо формування гнучкої конкурентоспроможності в умовах кризи.