Етичні виклики таргетованої реклами в умовах тотальної цифрової ідентифікації - Рейкін, Віталій Самсонович; Лисиця, Надія Михайлівна; Чернявська, Оксана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій та широким впровадженням тотальної цифрової ідентифікації, що радикально змінює підходи до реклами і взаємодії зі споживачами. У сучасних умовах таргетована реклама стала потужним інструментом маркетингових стратегій, який базується на зборі, аналізі та використанні великих обсягів персональних даних. Водночас ці процеси породжують складні етичні виклики, пов’язані із захистом приватності, прав користувачів та ризиками маніпулювання поведінкою споживачів. Метою статті є всебічний аналіз етичних аспектів таргетованої реклами в контексті тотальної цифрової ідентифікації, а також визначення основних проблем і можливих шляхів їх подолання. Методи. У дослідженні застосовано методи системного аналізу, порівняльного аналізу наукових публікацій і нормативно-правових актів, а також методи якісного аналізу практик цифрового маркетингу. Результати показали, що відсутність чітких і універсальних етичних норм, недостатній рівень контролю з боку державних органів і бізнесу створюють умови для зловживань, порушення прав користувачів та зниження довіри до цифрових платформ. Виявлено, що цифрова ідентифікація, попри свої численні переваги, водночас підвищує ризики вторгнення в приватне життя і маніпуляцій, що може призвести до негативних соціальних наслідків. У статті обґрунтовано необхідність розроблення та впровадження комплексних етичних стандартів і регуляторних механізмів, які б узгоджували технологічні можливості таргетингу з правами і свободами особистості. Підкреслено важливість формування нової корпоративної культури, яка ставитиме в пріоритет етичність і прозорість у роботі з персональними даними. Практична значимість дослідження полягає у формуванні рекомендацій для бізнесу, державних регуляторів і розробників цифрових платформ, спрямованих на забезпечення балансу між ефективністю маркетингових стратегій і захистом користувацьких прав у цифровому середовищі. Зроблено висновок, що подальший розвиток цифрової ідентифікації та таргетованої реклами потребує комплексного міждисциплінарного підходу, який включатиме технологічні, етичні та правові аспекти, для забезпечення сталого і відповідального розвитку цифрової економіки.