Оцінка персоналу торгівельних мереж в умовах трансформаційних змін - Мільонушкін, Костянтин Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Торговельна галузь в Україні зазнає суттєвих змін під впливом діджиталізації, переходу до омніканальних форматів, зміни споживчих пріоритетів, а також унаслідок зовнішніх шоків – воєнного стану, логістичних перебоїв, інфляційного тиску та нестабільності на ринку праці. У такому контексті зростає значення ефективного управління персоналом, який є основою конкурентоспроможності й адаптивності торговельних мереж. У статті розглядається комплексна система оцінки персоналу торговельних мереж в умовах трансформаційних змін, що охоплює як методологічні аспекти оцінювання працівників, так і аналітичне дослідження динаміки зайнятості та витрат на оплату праці у сфері оптової та роздрібної торгівлі. Акцент зроблено на ролі оцінювання як ключового інструменту стратегічного управління трудовими ресурсами, який забезпечує підвищення ефективності праці, виявлення потенціалу працівників, формування кадрового резерву та адаптацію підприємств до викликів ринку. Аналізуються сучасні методи оцінки персоналу, особливості застосування їх у межах різних функціональних рівнів торговельних мереж, а також зміни у структурі зайнятості за останні роки під впливом пандемії, повномасштабної війни, цифровізації бізнесу та зростання ролі дистанційної зайнятості. В статті також аналізується кількість зайнятих та найманих працівників по Україні, кількість зайнятих та майманих працівників із різним обсягом реалізованої продукції, кількість найманих працівників в еквіваленті повної зайнятості у суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності, витрати на оплату праці підприємств оптової і роздрібної торгівлі, чисельність персоналу торгівельних мереж.