Функціонально-орієнтована класифікація технічних рішень у сфері управління відходами від руйнувань як інструмент стратегічного планування у громадах - Марцинюк, Євгеній Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті полягає у розробленні функціонально-орієнтованої класифікації технічних рішень у сфері управління відходами від руйнувань як інструмента підвищення ефективності управлінських процесів у територіальних громадах, що зазнали інфраструктурних пошкоджень внаслідок збройних конфліктів. Особлива увага приділяється створенню науково обґрунтованої основи для стратегічного планування, пріоритизації інвестицій та формування механізмів міжмуніципальної співпраці. Методи дослідження ґрунтуються на аналізі літературних джерел, систематизації практичного досвіду управління відходами у постконфліктних регіонах, узагальненні підходів до життєвого циклу відходів від руйнувань та структуризації технічних рішень за їх функціональним призначенням. Використано принципи багатокритеріальної оцінки, що дозволяють виявляти ключові параметри ефективності технічних засобів та узгоджувати їх із потребами локального управління. Результати дослідження засвідчили, що ефективне управління відходами від руйнувань неможливе без комплексної інтеграції технічних, організаційних та управлінських рішень. Запропонована класифікація технічних рішень охоплює такі категорії: засоби для ідентифікації та відбору відходів, технології сортування й фрагментації, мобільні модульні платформи, обладнання для переробки та знешкодження, а також засоби для зберігання, транспортування і накопичення. Для оцінювання придатності цих рішень у місцевому контексті визначено систему критеріїв: рівень небезпечності фракцій, мобільність і швидкість розгортання, доступність і наявність, переробний потенціал та економічна ефективність. Це дозволяє громадам здійснювати обґрунтовану пріоритизацію та оптимальний розподіл ресурсів у кризових і післякризових умовах. Висновки статті підтверджують, що запропонована класифікація може використовуватись як інструмент стратегічного управління та планування, оскільки вона забезпечує стандартизований підхід до оцінювання технічної забезпеченості, виявлення критичних прогалин та формування запитів на технічну допомогу. Подальші дослідження мають бути спрямовані на кількісну оцінку ефективності застосування різних рішень, створення геоінформаційних моделей для прогнозування потоків відходів та інтеграцію принципів циркулярної економіки у програми відновлення громад.