Теоретичні аспекти визначення сутності фінансового управління власним капіталом підприємства - Платухін, Олександр Георгійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає у розкритті теоретичних аспектів визначення сутності фінансового управління власним капіталом підприємства та узагальненні наукових підходів до його трактування. Методи дослідження ґрунтуються на системного підходу до розгляду сутності власного капіталу підприємства, а також методів порівняльного аналізу, синтезу та узагальнення. Це дало змогу структурувати наукові погляди на фінансове управління власним капіталом за чотирма концептуальними підходами: організаційним, ресурсним, функціональним та результативним. Результати дослідження полягають у встановленні сутнісних характеристик фінансового управління власним капіталом підприємства. Організаційний підхід розкриває його як систему регламентації процесів управління та формування фінансової політики. Ресурсний підхід визначає власний капітал як сукупність фінансових ресурсів підприємства, які є базою для забезпечення ліквідності та фінансової безпеки. Функціональний підхід акцентує на методах, прийомах та інструментах управління, спрямованих на оптимізацію структури капіталу, ефективне використання активів і мінімізацію ризиків. Результативний підхід підкреслює значення управління капіталом як чинника досягнення стратегічних і фінансових результатів, зокрема прибутковості, кредитоспроможності та зростання ринкової вартості підприємства. Висновки. В умовах трансформації фінансових ринків та посилення ролі внутрішніх джерел фінансування особливого значення набуває уточнення сутності власного капіталу .Теоретичне узагальнення дозволяє стверджувати, що фінансове управління власним капіталом підприємства є багатогранною економічною категорією, яка поєднує організаційні, ресурсні, функціональні та результативні складові. Це забезпечує можливість комплексного впливу на фінансову систему підприємства з метою досягнення стійкого розвитку та підвищення вартості бізнесу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку методичних аспектів оцінки ефективності управління власним капіталом у поєднанні з аналізом ризиків і фінансової безпеки.