Управління кризовими ситуаціями та ризиками в організації: безпековий аспект - Шевченко, Наталія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто управління кризовими ситуаціями та ризиками в організації крізь призму безпекового аспекту. Метою дослідження є обґрунтування концептуальних підходів до формування інтегрованої системи кризового менеджменту, яка забезпечує мінімізацію втрат та підтримання стійкості бізнесу в умовах невизначеності. Методологічною основою дослідження стали загальнонаукові методи аналізу, синтезу та індукції, що застосовувалися для узагальнення сучасних підходів до управління ризиками вітчизняних організацій. Для глибшого опрацювання матеріалу використано порівняльний метод, що дозволив визначити найбільші ризики та кризові ситуації, що впливають на діяльність та розвиток вітчизняних організацій, а також системний підхід, який дав можливість інтегрувати безпекову складову у процеси ризик-менеджменту та кризового реагування. Результати дослідження свідчать, що саме для українських організацій найбільш критичними є політичні фактори, війна та обстріли, економічні, операційні, інформаційні та кадрові ризики, які у поєднанні з кризовими подіями призводять до значних фінансових та репутаційних втрат. У статті доведено, що ефективність антикризового управління безпосередньо залежить від впровадження превентивних стратегій, адаптивних моделей управління ризиками та застосування цифрових технологій у системах моніторингу та прогнозування, а також інноваційних підходів до оцінки майбутніх ризиків. Запропоновано ключові напрями управління ризиками та кризовими ситуаціями на підприємствах і організаціях в Україні, різні сценарії реагування на ризики, навчання персоналу, визначення ключових аспектів посткризового аналізу. У висновках обґрунтовано, що інтеграція ризик-менеджменту та кризового управління з урахуванням безпекового аспекту формує основу для стійкого розвитку організацій у турбулентному середовищі. Визначені напрями можуть бути використані для створення корпоративних антикризових планів, підвищення рівня підготовки персоналу та зниження ймовірності руйнівних наслідків кризових ситуацій, а також формує підґрунтя для майбутніх міждисциплінарних досліджень у сфері кризових наслідків для організацій та ризик менеджменту.