Методологічні аспекти організації обліку і звітності міжнародних автомобільних перевезень на підприємствах ДТК за МСФЗ - Карлова, Ірина Олександрівна; Масалітіна, Вікторія Володимирівна; Корольова, Оксана Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є узагальнення методологічних аспектів організації обліку і звітності міжнародних автомобільних перевезень на підприємствах дорожньо-транспортного комплексу за МСФЗ. Методи. Підготовка статті здійснена із застосуванням методів узагальнення, індукції та дедукції. Результати. Визначено місце та роль транспорту для економіки країни, а також визначено синергетичний ефект від сільського господарства, переробної промисловості, торгівлі та транспорту у частині формування доданої вартості, надходження податків та валютної виручки від експорту, що дозволяє підтримувати фіскальну стійкість та платіжний баланс України. Сформульовано гіпотезу, що для формування конкурентоспроможного середовища та інвестиційно привабливого середовища міжнародних автомобільних перевезень для іноземних інвесторів та партнерів актуальним є формування ефективної організації обліку і звітності за МСФЗ. Визначено інституційне забезпечення організації обліку і звітності за міжнародними стандартами на основі Програми реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів (1998 р.), Стратегії застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні (2007 р.), Закону України «Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства ЄС» (2004 р.), Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями. Сформoвано структурно-логічну схему методологічних аспектів організації обліку і звітності за міжнародними стандартами як сукупності послідовних етапів, що базується на інструментарії стратегічного управління, необхідності комплексних кадрових, фінансових, інформаційних та інших змін у діяльності підприємства дорожньо-транспортного комплексу. Узагальнено мету складання фінансової звітності та склад фінансової звітності за МСФЗ. Висновки. Транспортним підприємствам, що надають послуги з міжнародних вантажних перевезень рекомендовано застосовувати міжнародні стандарти для обліку та звітності, що сформує додаткові можливості та конкурентні переваги під час повоєнного відновлення України.