Теоретичні аспекти оцінки фінансової стійкості банку - Салтикова, Ганна Василівна; Ніконова, Інна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою роботи є порівняльний аналіз та узагальнення теоретичних основ оцінки фінансової стійкості банків. У процесі дослідження застосовувалися методи логічного узагальнення, порівняльного аналізу, синтезу, індукції та дедукції, метод графічної візуалізації. У статті вивчено сутність категорії фінансова стійкість банку. Показано, що фінансова стійкість банку залежить від стану його ресурсної бази та ефективності поточної діяльності. Досліджено та систематизовано екзогенні та ендогенні чинники впливу на фінансову стійкість банку. Обґрунтовано, що екзогенні фактори, попри їх виключну важливість, впливають на стійкість конкретного банку опосередковано та відтерміновано. Безпосередні конкурентні переваги банку формуються ендогенними чинниками. Відзначена широка варіабельність методик оцінки стійкості банків. Проведено класифікацію, стислий опис та порівняльний аналіз найбільш вживаних вітчизняних та зарубіжних методик та методик національних рейтингових агентств. Показано, що всі методики достовірно оцінюють тільки поточний стан банку, не акцентуючись на прогнозних значеннях. Зроблено висновок про недостатність використання однієї методики для проведення ґрунтовного аналізу стійкості банку. Для визначення можливих напрямків зміцнення стійкості банку запропоновано застосування додаткового інструментарію: економіко-математичного моделювання, методів рейтингування, коефіцієнтного аналізу. Іншим елементом системи забезпечення та оцінки стійкості банку є фінансові нормативи, встановлені Національним банком України. Нормативи складаються з трьох груп: нормативи капіталу, нормативи ліквідності та нормативи ризику. Обов’язковість дотримання нормативів всіма банками України забезпечує захист інтересів клієнтів. Також Національним банком України встановлені ключові статистичні індикатори фінансової стійкості банків. Попри різний рівень інформативності індикаторів комплексне систематичне їх використання спроможне повноцінно описати поточний стан фінансової стійкості банку та створити інформаційний базис для його прогнозування. Система оцінки фінансової стійкості банку є базисом забезпечення стабільності національної банківської системи, що в умовах воєнного стану є одним із завдань національної безпеки.