Досягнення комплементарності стратегії маркетингу та логістики в умовах невизначеності - Герило, Володимир Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті обґрунтовано теоретико-методологічні засади досягнення комплементарності стратегій маркетингу та логістики в умовах невизначеності, що характеризує сучасний розвиток української економіки. Постановка проблеми визначається необхідністю пошуку принципів стратегічної узгодженості, оскільки традиційні інституційні схеми та інерційні моделі управління втрачають ефективність у воєнних і поствоєнних умовах. Фрагментарність функціонування маркетингу та логістики окремо спричиняє втрату конкурентоспроможності, тоді як їх інтеграція формує якісно новий синергетичний ефект. Аналіз останніх досліджень і публікацій засвідчив, що науковий дискурс зосереджується на питаннях стратегічної безпеки, сталого розвитку, антикризового управління та організації маркетингової діяльності. Водночас у працях бракує системно оформленої рамки принципів, здатних перетворити емпіричні оцінки комплементарності на регулятивні орієнтири управлінської практики. Мета статті полягає у формуванні концептуальної основи та обґрунтуванні системи принципів, які забезпечують стійку інтеграцію маркетингових і логістичних стратегій. Завдання зводяться до уточнення категоріального апарату, моделювання функціональної залежності комплементарності від маркетингових, логістичних і зовнішніх чинників, а також до розробки нормативної рамки управління. Виклад основного матеріалу передбачає поетапне обґрунтування принципів інформаційної інтегрованості, гнучкого прогнозування, клієнтоцентричної синергії, управлінської координації та адаптивної стандартизації. Запропоновано формалізацію інтеграційного ефекту через інтегральний індекс комплементарності, який поєднує кількісні показники з концептуальною логікою. Обґрунтовано, що принципи виконують подвійну функцію: закріплюють теоретичні моделі та водночас трансформують їх у прикладні управлінські орієнтири. Висновки підкреслюють, що комплементарність є не раз і назавжди досягнутим станом, а динамічним процесом рухомої рівноваги, який вимагає постійної адаптації до зовнішньої турбулентності. Сформульовані принципи забезпечують стійкість стратегічного управління, дозволяють підприємствам зберігати цілісність навіть у кризових умовах та закладають підґрунтя для моделювання нової економічної траєкторії, зорієнтованої на поєднання ринкової гнучкості з операційною надійністю.