Управління проєктами в туристичній діяльності: публічно-приватне партнерство та грантове фінансування як інструменти стратегічного розвитку - Худо, Володимир Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах розвитку галузі управління туристичними проєктами набуває особливого значення. Це зумовлено необхідністю забезпечення економічної стабільності та конкурентоспроможності регіональних дестинацій. Зростання попиту на туристичні послуги, необхідність у відновленні інфраструктури та впровадженні інноваційних продуктів створюють передумови для активного залучення ресурсів через механізм публічно-приватного партнерства, грантового фінансування та міжнародних донорських програм. Однак, висока капіталомісткість проєктів, тривалість їх життєвого циклу, а також соціальні та екологічні ризики потребують комплексного підходу до фінансування та координації дій учасників. Метою статті є дослідження сучасних механізмів управління туристичними проєктами з акцентом на публічно-приватному партнерстві та грантовому фінансуванні як інструментах стратегічного розвитку туризму. Методи. У роботі застосовано методи системного та структурно-логічного аналізу, порівняльний підхід до оцінки класичних і сучасних механізмів фінансування, а також аналіз наукових публікацій і практичного досвіду реалізації туристичних проєктів. Інформаційну базу становлять українські та міжнародні дослідження у сфері управління проєктами, публічно-приватного партнерства і грантового фінансування. Результати дослідження свідчать, що ефективність реалізації туристичних проєктів забезпечується комплексним поєднанням державних, приватних та міжнародних ресурсів. Показано як публічно-приватне партнерство створює умови для залучення інвестиційних ресурсів недержавних компаній та надає можливість масштабувати ініціативи. Встановлено, що грантове фінансування стимулює інноваційність і підтримку соціально значущих проєктів, тоді як стратегічне планування та моніторинг забезпечують координацію всіх етапів їх життєвого циклу. Висновки. Інтегрована модель управління туристичними проєктами є дієвим інструментом забезпечення сталого розвитку туристичної галузі. Поєднання публічно-приватного партнерства, грантового фінансування, стратегічного планування та системи моніторингу дозволяє підвищити стійкість проєктів, сприяти розвитку локальних громад, створенню інноваційних продуктів та екологічно орієнтованих ініціатив, а також осилювати конкурентоспроможність туристичних дестинацій.