Інтеграція цифрових технологій та штучного інтелекту в управлінні туристичними проєктами: концептуальні засади та практичні результати - Худо, Володимир Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Цифрові технології та штучний інтелект стають ключовими драйверами трансформації туристичної галузі, змінюючи традиційні моделі управління та створюючи нові формати взаємодії з клієнтами. У сучасних умовах туристичні компанії змушені швидко адаптуватися до динамічних ринкових змін, використовуючи алгоритмічні рішення, автоматизовані системи аналізу та аналітичні платформи для забезпечення ефективності операційних і стратегічних процесів. Метою дослідження є визначення впливу цифрових технологій і штучного інтелекту на управління туристичними проєктами і формування практичних рекомендацій щодо їх застосування на етапах планування, реалізації й моніторингу. Методи. Методологічна основа роботи передбачає використання системного підходу, порівняльного аналізу інноваційних технологій, кейс-методів упровадження інтелектуальних рішень у туризмі, моделювання туристичних потоків, а також аналітичної оцінки результативності штучного інтелекту в процесах прийняття управлінських рішень. Результати. У ході дослідження виявлено, що застосування цифрових інструментів і когнітивних технологій забезпечує автоматизацію рутинних операцій, підвищує точність прогнозування попиту та дозволяє створювати персоналізовані туристичні пропозиції на основі великих даних. ШІ-системи сприяють інтеграції різнорідної інформації, оптимізації розподілу ресурсів і зниженню витрат на управління проєктами, водночас покращуючи якість комунікації між учасниками туристичного процесу. Наукова новизна дослідження полягає у запропонованій багаторівневій фінансовій моделі, що поєднує алгоритми машинного навчання, прогнозну аналітику та KPI-метрики для підвищення стійкості туристичних підприємств. Висновки. Проведене дослідження підтвердило стратегічне значення цифрових технологій і штучного інтелекту для підвищення ефективності управління туристичними програмами, проте акцентувати слід не лише на впровадженні наявних рішень, а й на пошуку нових підходів до їх інтеграції. Перспективними напрямами подальших досліджень є: розвиток адаптивних моделей управління, що базуються на прогнозній аналітиці; розроблення систем підтримки прийняття рішень із використанням машинного навчання; впровадження віртуальних і доповнених середовищ для покращення клієнтського досвіду; аналіз кібербезпеки та етичних аспектів застосування штучного інтелекту в туризмі. Очікується, що розширене використання ШІ-платформ і цифрових екосистем сприятиме створенню більш гнучких і стійких бізнес-моделей, здатних відповідати викликам глобальної конкуренції та новим потребам туристів.