Ефективність мобільних фінансових технологій в розвитку банківського сектору - Березовик, Вадим Михайлович; Сибірцев, Володимир Васильович; Подплєтній, Валерій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасний банківський сектор зазнає суттєвих трансформацій під впливом цифровізації фінансових послуг. Мобільні технології стають ключовим інструментом, що сприяє розширенню доступу до банківських сервісів, зниженню операційних витрат та покращенню якості обслуговування клієнтів. Водночас ефективність їх впровадження залишається предметом наукових дискусій через складність оцінювання впливу на фінансові показники банків, кіберризики, регуляторні обмеження та неоднорідний рівень цифрової грамотності населення. Метою дослідження є аналіз ролі мобільних фінансових технологій у підвищенні ефективності функціонування банківського сектору. Методологія. У дослідженні застосовано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, табличного та графічного представлення даних, а також метод наукового абстрагування. Результати. Встановлено, що цифровізація банківського сектору розглядається не лише як виклик, але й як стратегічна можливість для модернізації фінансових установ. Банки, які успішно інтегрують цифрові інструменти, створюють передумови для сталого розвитку та підвищення конкурентоспроможності в умовах цифрової економіки. Відзначено, що мобільні фінансові технології формують основу сучасної банківської екосистеми, поєднуючи інноваційність, ефективність та клієнтоорієнтованість. Активне впровадження мобільного банкінгу, електронних гаманців, систем дистанційних платежів, біометричної автентифікації та штучного інтелекту у банківські процеси змінює модель взаємодії між банком і клієнтом. Результати дослідження свідчать, що ефективність мобільних фінансових технологій визначається не лише швидкістю та зручністю обслуговування, а й здатністю банків оптимізувати внутрішні процеси, знизити витрати та адаптуватися до змін ринкового середовища. Висновки. Мобільні фінансові технології стали ключовим драйвером розвитку банківського сектору, забезпечуючи швидкий доступ до послуг та продуктів, персоналізацію обслуговування та розширення фінансової інклюзії. Їх ефективне використання сприяє зміцненню довіри клієнтів, підвищенню операційної ефективності та конкурентоспроможності банківських установ.