Оцінка ефективності податкового контролю трансфертного ціноутворення України в умовах цифрової трансформації - Грищук, Ганна Валеріївна; Пономаренко, Андрій Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Актуальність дослідження зумовлена тим, що недостатня цифровізація та інтеграція інформаційних систем, а також низький рівень цифрової компетентності контролюючих органів створюють ризики розмивання податкової бази, податкових спорів та зменшення довіри транснаціональних корпорацій до податкового регулювання. У таких умовах особливої значущості набуває розробка інноваційних підходів до оцінки ефективності податкового контролю за трансфертним ціноутворенням. Метою дослідження є виявлення проблемних аспектів функціонування системи податкового контролю трансфертного ціноутворення в умовах цифрової трансформації та оцінка їх впливу на податкову прозорість і наповнення бюджету. Методи. У статті застосовано системний та порівняльний аналіз, досліджено зарубіжний досвід здійснення податкового контролю в країнах ЄС та ОЕСР, а також проведено функціональний аналіз ефективності податкового контролю трансфертного ціноутворення на основі даних Державної податкової служби України за 2013–2025 роки. Результати дослідження показали, що низький рівень цифровізації податкового контролю ускладнює моніторинг контрольованих операцій, збільшує строки перевірок і знижує ефективність адміністрування. Аналіз міжнародної практики свідчить про ефективність впровадження єдиних цифрових платформ, алгоритмів Big Data та штучного інтелекту, ризик-аналітичних панелей та автоматизованого обміну інформацією (CbCR, CRS). Зроблено висновки, що податковий контроль трансфертного ціноутворення в Україні знаходиться на перехідному етапі впровадження цифрових технологій. Запропоновані заходи сприятимуть створенню прозорої, сучасної та стійкої системи податкового адміністрування, що відповідає світовим стандартам і підтримує розвиток національної економіки.