Сутність інновацій та інноваційного розвитку підприємств - Суліма, Наталія Миколаївна; Савицький, Микита Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Динамічні зміни в умовах функціонування національної економіки та глобалізаційні виклики актуалізують потребу в переосмисленні сутності інновацій як ключового чинника підвищення конкурентоспроможності підприємств. У сучасних трансформаційних умовах саме інноваційна діяльність визначається рушієм оновлення виробничих процесів, оптимізації організаційних структур і розширення ринкових можливостей. Мета. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних підходів до визначення понять «інновація» та «інноваційний розвиток підприємства», а також формування авторських дефініцій на основі міждисциплінарного аналізу. Методи. У процесі дослідження було застосовано методи системного аналізу, логічного узагальнення, контент-аналізу наукових джерел, метод структуризації та порівняння. Теоретичною базою стали сучасні наукові підходи до інтерпретації ключових понять, а також дані національних та міжнародних аналітичних звітів. Результати. У дослідженні систематизовано класифікаційні підходи до поділу інновацій залежно від сфери виникнення, характеру впровадження, рівня впливу та наслідків для підприємств. Обґрунтовано, що інновація повинна розглядатися не лише як результат науково-технічної творчості, а як складний процес трансформації знань у соціально-економічну цінність. Запропоноване авторське визначення інновації базується на функціональній, результативній і ціннісній характеристиках. Також сформульовано авторське визначення поняття інноваційного розвитку підприємства як системного процесу адаптації, оновлення і зростання на основі впровадження інновацій з урахуванням змін у зовнішньому середовищі. Висновки. Практична цінність отриманих результатів полягає у формуванні системного уявлення про сутність інновацій і інноваційного розвитку підприємств, що створює підґрунтя для подальших досліджень у сфері інноваційного менеджменту. Наукова новизна дослідження полягає в уточненні понять «інновація» та «інноваційний розвиток підприємства», а також у систематизації класифікаційних підходів до видів інновацій з урахуванням прикладного спрямування економічної діяльності підприємств. Перспективами подальших досліджень є розроблення індикаторів оцінювання рівня інноваційного розвитку підприємств та моделювання стратегій їх адаптації до глобальних трансформацій.