Інновації у сталому розвитку газотранспортної системи України в умовах євроінтеграційних процесів - Гавриш, Олег Анатолійович; Вижанов, Олександр Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Глобальна трансформація енергетики та посилення євроінтеграційних процесів визначають нові практики функціонування газотранспортних систем, що мають відповідати вимогам надійності, екологічності та інноваційної стійкості. Для України, чия газотранспортна інфраструктура традиційно відігравала значущу роль у забезпеченні енергетичної безпеки Європи, ці виклики посилюються скороченням транзитних потоків, високим рівнем зношеності мереж та обмеженістю фінансових ресурсів. Це створює необхідність переходу від моделі пасивного транзитера до активного учасника європейського енергетичного простору на основі впровадження інновацій. Метою дослідження є визначення теоретико-методичних засад і практичних напрямів інноваційного оновлення газотранспортної системи України в умовах сталого розвитку. Методологічну основу становлять статистичний аналіз інноваційної активності, порівняння європейських практик модернізації та систематизація засад оцінювання енергетичної стійкості. Результати дослідження підтвердили, що технологічні інновації у вигляді цифрових систем моніторингу, big data-аналітики та алгоритмів енергоефективності забезпечують підвищення надійності та зменшення експлуатаційних витрат; екологічні рішення, зокрема скорочення викидів метану та підготовка інфраструктури до транспортування водню, узгоджуються з вимогами «зеленого курсу» ЄС; організаційні зміни через інтеграцію в ENTSOG і гармонізацію управлінських стандартів сприяють прозорості та інституційній стійкості; фінансові інновації у формі державно-приватного партнерства, міжнародних інвестицій і диверсифікації транзитних маршрутів формують ресурсну основу для довгострокової модернізації. Висновки. Таким чином, інноваційний розвиток газотранспортної системи України є не лише основним чинником зміцнення національної енергетичної безпеки, але й стратегічним вектором інтеграції у європейський енергетичний простір. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням моделей водневої адаптації української газотранспортної системи, оцінюванням економічної результативності інноваційних інструментів та аналізом їхнього впливу на інтеграційні процеси всередині європейського енергетичного ринку.