Мотиваційні аспекти ефективної організації праці в умовах цифрової трансформації бізнесу - Далюк, Наталія Ярославівна; Романов, Артур Дмитрович; Бурачек, Ігор Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Цифрова трансформація бізнесу радикально змінює традиційні підходи до організації праці та формує нові виклики у сфері мотивації персоналу. Перехід до дистанційної, гібридної і проєктної зайнятості зумовлює необхідність адаптації мотиваційних систем до умов цифрового середовища, де ключову роль відіграють цифрові інструменти, платформи управління й аналітичні системи. Актуальність дослідження зумовлена потребою у формуванні ефективних моделей мотивації, здатних забезпечити залученість і продуктивність працівників у нових умовах. Мета. Дослідити мотиваційні аспекти ефективної організації праці в умовах цифрової трансформації бізнесу, виявити проблеми та виклики мотивації персоналу, а також проаналізувати наукові підходи і практичні моделі сучасних мотиваційних систем. Методи. У дослідженні застосовано комплексний підхід, що включає аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз традиційних і сучасних теорій мотивації, систематизацію практичних моделей мотиваційних стратегій у цифровому бізнесі, а також узагальнення емпіричних даних міжнародних організацій і консалтингових компаній щодо впливу цифровізації на мотивацію персоналу. Результати. Встановлено, що цифровізація бізнес-процесів сприяє підвищенню ефективності організації праці завдяки автоматизації, використанню аналітичних систем і цифрових платформ управління. Це позитивно впливає на мотивацію персоналу, зменшуючи рутинні завдання та розширюючи можливості для самореалізації. Водночас виявлено ключові проблеми, серед яких технострес, труднощі адаптації до нових технологій, ризик ізоляції працівників, надмірний контроль і трансформація корпоративної культури. Проаналізовано традиційні мотиваційні теорії (Маслоу, Герцберг, Врум, Адамс) та сучасні підходи (самодетермінації, гнучкі моделі управління, OKR, гейміфікація, Total Rewards), що доводить необхідність їх інтеграції у цифровому середовищі. Висновки. Мотиваційні системи в умовах цифрової трансформації мають ґрунтуватися на поєднанні класичних наукових підходів і сучасних практичних моделей. Вони повинні враховувати потребу працівників у гнучкості, автономії, навчанні та підтримці психологічного добробуту. Реалізація таких систем сприяє підвищенню залученості, продуктивності та інноваційності персоналу, що є ключовою умовою сталого розвитку бізнесу в цифрову епоху. Ключові слова: цифрова трансформація бізнесу, технострес, цифрові інструменти управління, організаційна залученість, інноваційні мотиваційні системи.