Система внутрішнього контролю якості ІТ-послуг: обліково-управлінський аспект - Маматов, Рустам Ілхамович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета статті полягає в розробці теоретико-методичних основ системи внутрішнього контролю якості ІТ-послуг шляхом інтеграції облікових та управлінських підходів з урахуванням галузевих особливостей діяльності інформаційно-технологічних підприємств. В ході написання статті використано такі загальнонаукові методи пізнання, як: системний підхід (для формування цілісного бачення системи контролю якості); структурно-функціональний аналіз (для визначення взаємозв’язків між елементами системи); методи класифікації та систематизації (при розробці типології показників якості); узагальнення теоретичних положень та практичних рекомендацій; моделювання організаційних структур управління якістю. Систематизовано специфічні характеристики ІТ-послуг, що впливають на організацію контролю якості (нематеріальність, неможливість зберігання, одночасність виробництва та споживання, персоналізація рішень, залежність від кваліфікації персоналу). Розроблено трикомпонентну систему показників якості ІТ-послуг, що включає технічні параметри (коефіцієнт доступності сервісу, час відгуку, пропускна здатність), клієнтоорієнтовані критерії (індекс задоволеності, коефіцієнт утримання клієнтів) та економічні індикатори (вартість забезпечення якості, рентабельність інвестицій у якість). Обґрунтовано методичне забезпечення інтеграції облікових та управлінських процедур через створення єдиної інформаційної платформи, яка об’єднує дані систем моніторингу ІТ-інфраструктури, управління проєктами, взаємодії з клієнтами та фінансово-облікових систем. Охарактеризовано трирівневу організаційну структуру управління якістю: стратегічний рівень (вище керівництво, комітет з якості), тактичний рівень (менеджери з якості, координація між підрозділами), операційний рівень (виконавці, первинний збір даних). Визначено особливості адаптації системи контролю до проєктної діяльності через призначення відповідальних за якість у кожному проєкті та розробку специфічних критеріїв контролю. Ефективна система внутрішнього контролю якості ІТ-послуг потребує комплексного поєднання облікових та управлінських підходів з обов’язковим врахуванням галузевої специфіки. Практична реалізація запропонованої концепції дозволить ІТ-підприємствам підвищити конкурентоспроможність через забезпечення стабільно високої якості послуг, оптимізацію витрат на якість та покращення задоволеності клієнтів. Ключові слова: обліково-управлінські процедури, показники якості, інформаційне забезпечення, конкурентоспроможність, ІТ-підприємство