Трансформація моделей управління готельно-ресторанними підприємствами України - Іванов, Андрій Миколайович; Бориславський, Ігор Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено процеси трансформації моделей управління підприємствами готельно-ресторанної справи (ГРС) в умовах сучасного господарювання, що характеризується нестабільністю, кризами та високою динамікою зовнішнього середовища. Особливу увагу приділено впливу таких факторів, як пандемія COVID-19, повномасштабна війна в Україні, цифровізація бізнес-процесів та зміна споживчих очікувань. Розкрито теоретико-методологічні основи управління у сфері HoReCa, охарактеризовано класичні та сучасні підходи до менеджменту, а також їх переваги та обмеження в умовах невизначеності. У роботі проаналізовано гнучкі, клієнтоцентричні, децентралізовані та цифрові моделі управління, що активно впроваджуються в готельно-ресторанних підприємствах. Особливу увагу приділено сучасним ІТ-рішенням — CRM, ERP, PMS-системам, мобільним застосункам, системам онлайн-бронювання та автоматизації обслуговування. Представлено приклади успішної адаптації українських підприємств до нових умов, зокрема в Одесі, Львові, Києві. Виокремлено основні бар’єри трансформації: дефіцит фінансових ресурсів, кадрові проблеми, обмежений доступ до технологій. На основі проведеного аналізу сформульовано рекомендації для підвищення ефективності управління підприємствами ГРС в умовах кризи та в перспективі післявоєнного відновлення. Результати дослідження мають практичне значення для управлінців, аналітиків, інвесторів та представників сфери гостинності, зацікавлених у впровадженні інноваційних управлінських моделей. Метою дослідження є вивчення трансформації управлінських моделей у підприємствах ГРС в умовах сучасного господарювання, а також розробка практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління в кризовий та післякризовий періоди. Методи дослідження. У статті використано такі методи: порівняльний аналіз, економіко-статистичні методи, кейс-методи, системний підхід та аналіз тенденцій цифровізації у сфері послуг. Результати дослідження довели, що класичні моделі управління HoReCa виявили свою обмеженість в умовах кризових викликів, що стимулювало необхідність переходу до гнучких, клієнтоорієнтованих і цифрових управлінських систем. Висновки дослідження доводять необхідність глибокого переосмислення застосування на практиці класичних моделей управління HoReCa, які в період COVID-19 та повномасштабної війни в Україні виявили свою обмеженість, що стимулювало необхідність переходу до гнучких, клієнтоорієнтованих і цифрових управлінських систем. Ключові слова: трансформація управління, модель управління, готельно-ресторанна справа, HoReCa, цифровізація, гнучке управління, CRM-системи, PMS.