Оцінювання ефективності внутрішнього аудиту в системі антикризового фінансового управління - Іванова, Наталія Анатоліївна; Куруч, Олександр Васильович; Ченаш, Володимир Сігізмундович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні умови функціонування підприємств супроводжуються постійними викликами, пов’язаними з фінансовою нестабільністю, ризиками неплатоспроможності та потребою у своєчасному реагуванні на кризові явища. Традиційні форми контролю дедалі частіше виявляються недостатніми для дієвого управління ризиками, що зумовлює підвищення значущості внутрішнього аудиту як інструменту гарантування фінансової безпеки. Особливої актуальності набуває його використання в системі антикризового фінансового управління, де він виконує діагностичну, контрольну та аналітичну функції. Метою роботи є обґрунтування ролі та розроблення методичного підходу до оцінювання ефективності внутрішнього аудиту в системі антикризового фінансового управління. Методи. У дослідженні застосовано методи системного аналізу для визначення сутності та ролі внутрішнього аудиту, логіко-структурний підхід для розкриття його взаємозв’язку з етапами антикризового управління, методи порівняльного аналізу для створення системи показників ефективності, а також узагальнення для формування авторської методики оцінювання результативності внутрішнього аудиту. Результати. Доведено, що внутрішній аудит є ключовим інструментом фінансової безпеки, який гарантує неперервний інформаційно-контрольний супровід антикризового управління. Встановлено, що його функції змінюються залежно від стадії розвитку кризи – від діагностики й раннього попередження до контролю реалізації заходів та моніторингу стабілізації. Запропоновано систему робочих документів (чек-листи, матриці ризиків, форми оцінювання плану санації, аудиторські звіти, форми моніторингу), що поліпшують структурованість та відтворюваність аудиторських процедур. Розроблено авторську систему показників для оцінювання ефективності внутрішнього аудиту, яка охоплює кількісні, якісні та інтегральні індикатори й дає змогу комплексно охарактеризувати його внесок у фінансову стабільність підприємства. Висновки. Авторський підхід до оцінювання ефективності внутрішнього аудиту забезпечує поєднання економічних та управлінських параметрів, що надає можливість вимірювати його результативність та підвищувати практичну цінність у системі антикризового фінансового управління.