Вплив сучасних фінансових технологій на зростання операційних ризиків банку - Пономарьова, Оксана Борисівна; Івашина, Світлана Юріївна; Мальцев Олекcій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є аналіз сучасних фінансових технологій та визначення їхнього впливу на трансформацію операційних ризиків у банківській сфері, зокрема розроблення рекомендацій щодо вдосконалення системи управління ризиками з урахуванням цифровізації та впровадження інноваційних рішень. Методи. У роботі застосовано комплексну методичну практику, що поєднує аналіз нормативно-правових актів, регламентів Національного банку України та огляд наукових джерел щодо операційних ризиків і фінтеху. Використано методи системного аналізу, порівняльного дослідження та класифікації ризиків для встановлення взаємозв’язку між цифровими інструментами банківської діяльності та виникненням нових ризикових чинників. Результати дослідження показують, що впровадження цифрових технологій у банківському секторі суттєво змінює структуру операційних ризиків, спричиняючи еволюцію традиційних та появу нових загроз: кіберризики, ризики функціональних моделей і ризики цифрового зараження. Законодавчі та нормативні документи (закони України «Про банки і банківську діяльність», «Про платіжні послуги», «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», низка постанов Національного банку України) визначають правові та організаційні засади гарантування безпеки банківських операцій, регулюють використання електронних документів, автентифікації та захист персональних даних. Аналіз наукових досліджень підтверджує, що комплексна практика ідентифікації, оцінювання та управління операційними ризиками сприяє підвищенню ефективності та надійності банківської діяльності в умовах цифровізації. На основі проведеного аналізу запропоновано рекомендації щодо вдосконалення системи управління операційними ризиками, зокрема інтеграцію фінтех-рішень у процеси контролю, впровадження сучасних методів кіберзахисту, посилення внутрішніх процедур аудиту та використання аналітичних інструментів для прогнозування та мінімізації потенційних загроз. Висновки. Успішне впровадження інноваційних технологій у банківській системі можливе лише за умови системної практики управління операційними ризиками, що сприяє стабільності, безпеці та конкурентоспроможності фінансових установ.