Методичні засади моніторингу та контролінгу в системі управління агропідприємством - Носач, Наталія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Статтю присвячено дослідженню та удосконаленню методичних засад моніторингу та контролінгу в системі управління агропідприємством Метою дослідження є аналіз, систематизація та удосконалення наявних теоретико-методичних засад щодо впровадження систем моніторингу і контролінгу та розробка методології щодо їх функціонування. В статті розглянуто теоретико-методичні засади процесів моніторингу та контролінгу на агропромислових підприємствах як ключового елемента сучасного управління. В дослідженні представлено основні аспекти застосування моніторингу для забезпечення своєчасного відстеження ключових показників діяльності та контролінгу для формування стратегічних і тактичних управлінських рішень. Наведено опис методології збору, обробки та аналізу даних, яка враховує специфіку аграрного сектору, включаючи сезонність, природні фактори та ринкові умови. В дослідженні обґрунтовано необхідність впровадження автоматизованих систем, що дозволяють підвищити точність і швидкість обробки інформації, оптимізувати виробничі процеси та мінімізувати ризики. Виявлено принципи ефективного моніторингу і контролінгу, зокрема систематичність, оперативність, об’єктивність і гнучкість, які є критичними для забезпечення стабільності та конкурентоспроможності підприємств. Дослідження дозволило виявити ключові показники ефективності діяльності агропідприємств, які найбільш точно відображають їхній стан та динаміку розвитку. Визначено основні методи збору і обробки даних, такі як економіко-статистичний аналіз, застосування ERP-систем та інструментів Business Intelligence, що сприяють підвищенню прозорості управління та оперативності прийняття рішень. Наведено рекомендації щодо адаптації методик моніторингу та контролінгу до специфічних умов аграрного сектору, враховуючи природно-кліматичні фактори, сезонність виробництва та волатильність ринкових цін. Зроблено акцент на необхідності регулярного оновлення критеріїв і методів аналізу для підтримання актуальності отримуваних даних і гнучкості управлінської системи. Дослідження підтвердило доцільність системного підходу до впровадження моніторингу і контролінгу як невід’ємних елементів управління агропідприємствами. Це дозволяє забезпечити стабільність їхнього функціонування, підвищити рівень рентабельності та досягти стратегічних цілей у динамічному ринковому середовищі.