Концептуальні засади впровадження інформаційних систем в управління підприємством - Кіндрат, Олена Василівна; Черняк, Юрій Романович; Крайній, Володимир Олексійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Зростання значення використання інформаційних ресурсів та розвиток технічних засобів обчислювальної техніки призвели до появи та розвитку інформаційних технологій, що сприяють підвищенню ефективності управління. Метою статті є дослідження особливостей застосування інформаційних систем як інструменту підвищення ефективності управлінських рішень. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що на сьогодні особливо актуальним є формування нових підходів націлених на визначення теоретичних та концептуальних аспектів науково-обґрунтованих рекомендацій щодо вирішення управлінських задач, які значною мірою залежить від використання інформаційних технологій та найякісніше сприяють покращенню управлінської діяльності. Визначено, що поєднання великої кількості різних ресурсів та швидких темпів змін в операційному середовищі підприємства призводить до того, що постійно змінюваними бізнес-процесами можна керувати лише шляхом автоматизації процесів управління. Розроблено алгоритм системи підтримки прийняття управлінських рішень щодо регулювання ринку на рівні регіональних владних інституцій. Надано рекомендації щодо зручності використання алгоритму підтримки прийняття управлінських рішень регіонального рівня де інформаційний простір відіграє інтегральну роль у зборі та обробці інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень. Висновки. Представлений аналіз використання інформаційних технологій для управління різними процесами підприємства дозволяє зробити висновок, що ефективність використання інформаційних ресурсів як засобу підвищення ефективності управлінських процесів на підприємстві залежить від того, наскільки широко використовувані інформаційні технології охоплюють усі сфери діяльності господарюючого суб’єкта.