Модернізація фінансової звітності підприємств в умовах цифрової економіки - Косташ, Тетяна Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті висвітлено важливість модернізації фінансової звітності як ключового чинника підвищення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання у цифровому середовищі. Акцентовано увагу на необхідності адаптації методик складання та подання звітності в умовах поширення ERP-систем, хмарних технологій, штучного інтелекту тощо. Наголошено, що процес модернізації фінансової звітності супроводжується низкою проблем: відсутністю уніфікованих підходів до обліку та представлення цифрових активів, недостатнім рівнем кіберзахисту інформаційних систем, низькою готовністю малих і середніх підприємств до цифровізації, а також браком компетентностей у фахівців. У статті наведено результати впливу цифровізації економіки на окремі аспекти формування та використання фінансової звітності суб’єктів господарювання. Висвітлено взаємозв’язок розвитку цифрової економіки та забезпечення необхідних якісних характеристик фінансової звітності. Зазначено, що у сучасних умовах модернізація звітності повинна забезпечувати прозорість, оперативність та інтероперабельність даних, враховуючи зростаючу роль штучного інтелекту, блокчейну, хмарних технологій та XBRL. Водночас важливим залишається людський фактор: підвищення цифрових компетентностей фахівців, зміна управлінських практик та подолання організаційних бар’єрів. Наголошено, що в умовах цифрової економіки питання модернізації фінансової звітності набувають багатовимірного характеру, що проявляється, зокрема, у технологічному, методологічному, нормативно-правовому та соціально-організаційному векторах. У статті розкрито, що технологічний вектор пов’язаний із впровадженням сучасних інформаційних систем, автоматизацією обробки даних, використанням штучного інтелекту, технологій Big Data, блокчейну, хмарних обчислень, що забезпечують оперативність, точність та надійність звітної інформації. Методологічний вектор модернізації проявляється у трансформації підходів до формування фінансової звітності, яка відображає не лише ретроспективні дані, а й виконує прогнозно-аналітичну функцію. Нормативно-правовий вектор передбачає адаптацію національної системи обліку та звітності до міжнародних стандартів, гармонізацію правил електронного подання звітності, а також формування сучасних вимог до кіберзахисту фінансової інформації. Соціально-організаційний аспект проявляється у необхідності формування цифрових компетентностей бухгалтерів, фінансових аналітиків та управлінського персоналу.