Методологічні особливості діагностики потенціалу будівельних підприємств - Завора, Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті обґрунтовано актуальність діагностики потенціалу будівельних підприємств в умовах сучасного економічного середовища, що характеризується високим рівнем невизначеності та динамічними змінами. Визначено, що ефективна оцінка внутрішніх ресурсів і можливостей є необхідною передумовою забезпечення конкурентоспроможності та стійкого розвитку підприємств галузі. Акцентовано увагу на необхідності застосування комплексного підходу до діагностики, що охоплює фінансові, виробничі, організаційні та інші аспекти діяльності. Результати дослідження спрямовані на підвищення ефективності управлінських рішень щодо формування можливостей підприємств будівельної галузі. Відповідно, метою написання статті є наукове обґрунтування та систематизація методологічних особливостей діагностики потенціалу будівельних підприємств з урахуванням галузевої специфіки їх функціонування. У процесі підготовки наукової праці були використані наступні ключові методи дослідження. Теоретичною основою були методи аналізу та синтезу, які дозволили систематизувати існуючі наукові підходи до оцінки (діагностики) потенціалу підприємств. Графічні й візуалізаційні методи сприяли наочному представленню отриманих результатів наукового дослідження. Використання методу узагальнення забезпечило структурування наукових ідей. Результатами дослідження є аналіз останніх досліджень науковців з аналізуємої проблематики; ідентифікація питань, які повинні бути враховані у процесі визначення методології діагностики; характеристика діагностичних принципів, методів дослідження; алгоритмізації етапів діагностики та конкретизації критеріїв та індикаторів оцінки. Проведене дослідження підтвердило, що питання діагностики потенціалу будівельних підприємств зберігає високу наукову та практичну актуальність, оскільки його результати становлять інтерес для широкого кола стейкхолдерів. Вони виступають основою для формування управлінських рішень, реалізація яких має забезпечити стійкий розвиток бізнес-суб’єктів у сучасних турбулентних умовах.