Стратегічне управління соціальною відповідальністю нафтопереробного бізнесу в умовах війни - Перевозова, Ірина Володимирівна; Бучинська, Олена Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягає у теоретико-науковому обґрунтуванні засад стратегічного управління соціальною відповідальністю нафтопереробного бізнесу в умовах повномасштабного збройного вторгнення. Об’єкт дослідження становлять соціально відповідальні управлінські практики нафтопереробних підприємств. В статті досліджено стратегічні аспекти управління соціальною відповідальністю нафтопереробного бізнесу в умовах повномасштабного збройного вторгнення. Визначено місце соціальної відповідальності у системі стратегічного та тактичного управління підприємствами, обґрунтовано важливість поєднання економічних, екологічних і соціальних орієнтирів для забезпечення стійкості виробничо-логістичних ланцюгів і збереження людського капіталу. Встановлено, що ефективне управління соціальною відповідальністю потребує оптимізації внутрішніх процесів регулярного моніторингу екологічних ризиків, розвитку систем безпеки праці та готовності до надзвичайних ситуацій, а також узгодження прийнятих стратегічних рішень з пріоритетами енергетичної безпеки. Обґрунтовано доцільність інвестування у модернізацію очисних і енергоефективних технологій, у програми підтримки працівників і громад, у протоколи безперервності бізнесу, що зменшують вразливість до атак на критичну інфраструктуру. Охарактеризовано методичні засади оцінювання соціальних інвестицій з урахуванням воєнних загроз, що включають індикатори захисту працівників, безпеки довкілля, доступності продуктів нафтопереробки та стабільності постачання. Узагальнені висновки демонструють, що соціально відповідальне управління у нафтопереробній галузі стає необхідною умовою економічної та суспільної стійкості у період воєнних загроз і під час відбудови. В перспективі важливо аналізувати передовий міжнародний досвід адаптації бізнес-моделей у воєнний час, дослідити механізми партнерства держави та великих компаній.