Соціально-економічні імперативи екологічних проєктів для регіональної безпеки - Мірко, Наталія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою у вдосконаленні механізмів публічного управління та підвищенні ефективності реалізації екологічних проєктів як ключового соціально-економічного імперативу, що сприяє впровадженню стратегії сталого розвитку та забезпеченню регіональної безпеки в умовах сучасних викликів. Метою дослідження є розкриття сутності та соціально-економічної значущості екологічних проєктів сталого розвитку в контексті забезпечення регіональної безпеки, аналіз їхньої ефективності та виявлення ключових проблем управління екологічно орієнтованими проєктами на прикладі Чернігівської області. Методи дослідження. У процесі досліджень використано аналітико-дослідницький метод для аналізу наукових підходів до визначення сутності, ролі та переваг екологічних проєктів в забезпеченні сталого розвитку та безпеки регіонів; методи узагальнення та систематизації для оцінки особливостей формування екологічних проєктів, методи статистичної стандартизації та інтегрування при формуванні екологічного профілю Чернігівської області, методи аналогій та економічного аналізу для виокремлення ключових проблем проєктного менеджменту в сфері екологічної безпеки регіону та напрямків їх вирішення. На основі аналізу наукових праць уточнено сутність проєктного підходу до управління сталим розвитком регіонів, під яким розуміється управлінська концепція, орієнтована на досягнення визначених екологічних, соціальних та економічних цілей регіонального розвитку шляхом реалізації чітко структурованого управлінського процесу, забезпеченого необхідними ресурсами. Результати. Окреслено основні переваги та роль екологічного проєктування в системі стратегічного управління сталим розвитком регіону. Сформовано екологічний профіль Чернігівської області на основі трьох інтегрованих показників (рівень забруднення атмосферного повітря, ефективність системи поводження з відходами та інвестиційна діяльність в екологічній сфері), що дозволило оцінити ефективність екологічної політики у регіоні в динаміці та виокремити основні екологічні проблеми, які можуть бути вирішені за рахунок реалізації екологічних проєктів. Висновки. Ефективне управління екологічними проєктами з урахуванням досвіду інших країн та належного рівня публічного адміністрування є необхідним для досягнення екологічної безпеки регіонів і переходу до моделі сталого розвитку на регіональному рівні. Важливою умовою є залучення всіх стейкхолдерів, починаючи від органів влади до місцевих громад, та розробка чітких механізмів фінансування та моніторингу реалізації проєктів.