Поточні активи як об’єкт управлінської діяльності менеджменту транспортних компаній, які становлять критичну інфраструктуру регіонів - Родченко, Володимир Борисович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Управління поточними активами на транспортних компаніях в умовах складних реальних загроз потребує систематичних досліджень, розуміння, оцінки та відповідного реагування з боку менеджменту. Основна увага в дослідженні приділяється поточним активам вагонобудівних компаній як важливому об’єкту управлінської діяльності з метою підтримки операційної активності. Метою статті є вдосконалення технологій в менеджменті поточних активів критично важливих вагонобудівних компаній на основі моніторингу та діагностики їх поточного стану з урахуванням сучасних викликів, ризиків. Для обґрунтування отриманих результатів використані: системний підхід (для аналізу фінансово-економічних процесів на вагонобудівних компаніях); методи економічного та порівняльного аналізу (для моніторингу стану поточних активів компаній); метод моделювання (при обґрунтуванні підходів до вдосконалення технологій менеджменту поточних активів); методи візуальної графіки (для унаочнення результатів дослідження); метод логічного узагальнення (при формулюванні висновків). В ході дослідження: 1) проведений моніторинг та надана оцінка стану та структури поточних активів вагонобудівних компаній, що представляють критичну інфраструктуру, 2) обґрунтовані напрямки вдосконалення технології в менеджменті поточних активів, 3) визначені цифрові інструменти, які корисні для моніторингу та прогнозування в менеджменті поточних активів компаній. Результатами дослідження є такі: 1) підтверджене, що ефективне управління балансом між поточними активами та зобов’язаннями має вирішальне значення для підтримки грошової мобільності та оптимізації прибутковості вагонобудівних компаній, 2) запропоновані напрямки вдосконалення технології в менеджменті поточних активів на вагонобудівних компаніях, які формують критичну інфраструктуру, 3) розроблені практичні рекомендації щодо інтеграції цифрових інструментів для моніторингу та прогнозування в процесі управління поточними активами. В практичній площині, результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності функціонування вагонобудівних компаній.