Теоретичні аспекти управління ціновими ризиками на товарних ринках в контексті кількісних теорій управління - Трішін, Олександр Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено проблематику управління ціновими ризиками на товарних ринках у межах кількісних теорій управління. Висока волатильність цін на сировину, енергоносії та промислові товари створює суттєві загрози для фінансової стабільності підприємств і цілих галузей економіки. Особливої актуальності питання набуває для аграрного, енергетичного та металургійного секторів, де коливання цін безпосередньо впливають на прибутковість і конкурентоспроможність. Метою дослідження є розробка науково обґрунтованої системної концепції ефективного управління ціновими ризиками в контексті кількісних теорій менеджменту. Концепція спрямована на інтеграцію математичного моделювання, статистичного аналізу, інструментів фінансової інженерії та поведінкової аналітики з метою підвищення точності прогнозування, адаптивності та стійкості управлінських рішень у середовищі структурної турбулентності. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, кількісне моделювання, кореляційно-регресійний та сценарний аналіз, а також порівняльне оцінювання ефективності хеджування в галузевих контекстах. Для комплексної оцінки теоретичних і практичних аспектів застосовано SWOT-аналіз, який дозволив виявити сильні та слабкі сторони кількісного підходу, а також зовнішні можливості й загрози його впровадження. У результаті сформовано інтеграційну адаптивну модель управління ціновими ризиками, яка поєднує оптимізаційне ядро (лінійне програмування, GARCH-моделювання) з поведінковим модулем самокорекції. Модель забезпечує динамічну реакцію системи на зміни ринкових режимів і підвищує ефективність прийняття рішень у фазах волатильності. Особлива увага приділена крос-хеджуванню та оцінюванню базисного ризику на різних товарних ринках. Наукова новизна полягає у поєднанні кількісного та поведінкового підходів у межах єдиної адаптивної системи управління ризиками, здатної навчатися та коригувати параметри в реальному часі. Практичне значення результатів полягає у можливості застосування розробленої концепції для побудови корпоративних систем ризик-менеджменту, орієнтованих на підвищення фінансової стійкості підприємств в умовах глобальної економічної нестабільності. Ключові слова: кількісні теорії управління, цінові ризики, товарні ринки, хеджування, базисний ризик, крос-хеджування.