Трансформація бізнес-моделей підприємств роздрібної торгівлі в умовах воєнного стану - Бай, Сергій; Єлісєєв, Вадим (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена теоретико-методологічному обґрунтуванню й емпіричному аналізу трансформації бізнес-моделей підприємств роздрібної торгівлі України в умовах воєнного стану. Актуальність зумовлена радикальною зміною середовища функціонування: руйнуванням логістичної інфраструктури, просторовими зсувами попиту, зниженням платоспроможності споживачів та підвищенням вимог до соціальної місії бізнесу. Мета дослідження полягає у виявленні закономірностей переходу від парадигми ефективності до парадигми стійкості та у формуванні типології стратегій трансформації бізнес-моделей роздрібних підприємств. Методологічну основу становлять історико-логічний аналіз еволюції сектору (1991–2025), порівняльний аналіз управлінських підходів, структурно-функціональне моделювання компонентів бізнес-моделі та ризик-орієнтований підхід до оцінювання вразливостей. Аналітичний блок доповнено систематизацією кейсів провідних мереж, а також побудовою моделі цифрової екосистеми роздрібної торгівлі з урахуванням воєнних обмежень. Наукова новизна полягає у: 1) доведенні хвильової еволюції бізнес-моделей (від інтуїтивних форматів до мережевих і воєнно-адаптивних архітектур); 2) обґрунтуванні переходу від «ефективності» до «стійкості» як домінантної управлінської парадигми; 3) розробленні типології стратегій (реактивна, проактивна, часткова адаптація, системна трансформація) із критеріями організаційної готовності; 4) інтерпретації цифровізації як системоутворювальної платформи управління ризиками, логістикою та клієнтським досвідом; 5) концептуалізації поліструктурної матриці ризиків, що інтегрує операційні, фінансові, технологічні та репутаційні загрози. Практична значущість полягає у формуванні інструментарію для швидкого перепроєктування бізнес-моделей: децентралізації логістики (мінісклади, альтернативні маршрути), омніканальності та мобільних форматів продажу, мікросервісних ІТ-архітектур, предиктивної аналітики й протоколів кіберстійкості. Запропонований підхід дозволяє змістити акценти з максимізації короткострокового прибутку на забезпечення безперервності операцій, підтримку ліквідності та соціальні інвестиції в громади. Висновки засвідчують, що трансформація бізнес-моделей роздрібної торгівлі в умовах війни набуває рис нової соціально-економічної парадигми: підприємства виконують роль елементів економічної безпеки, поєднуючи технологічну інноваційність, партнерську координацію та соціальну відповідальність. Результати створюють підґрунтя для подальшої розробки методології системної трансформації бізнес-моделей, адаптованої до екстремальних умов і завдань післявоєнного відновлення. Ключові слова: бізнес-модель, роздрібна торгівля, воєнний стан, цифрова трансформація, антикризове управління, стратегічна адаптація, соціальна відповідальність.