Стратегічні драйвери мобілізації інвестиційного потенціалу України в умовах воєнного протистояння та посткризової реконструкції - Камінський, Любомир-Роман Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Статтю присвячено дослідженню стратегічних драйверів мобілізації інвестиційного потенціалу України в умовах воєнного протистояння та посткризової реконструкції. Мета роботи полягає у визначенні ключових інституційних, фінансових, технологічних і геоекономічних чинників, що забезпечують залучення внутрішнього й зовнішнього капіталу в процес відновлення економіки. Здійснено комплексний аналіз структурних трансформацій національного господарства, реформ державно-приватного партнерства, розвитку оборонно-промислового комплексу, децентралізації, цифровізації управління та інтеграції до європейського економічного простору. Обґрунтовано, що воєнна економіка України набула рис інноваційно-інвестиційної системи, у якій оборонна індустрія, цифрові платформи та міжнародні партнерства виступають провідними чинниками стійкості. У результаті дослідження встановлено, що інституційна архітектоніка держави суттєво змінилася завдяки створенню антикорупційної інфраструктури, зміцненню місцевого самоврядування та впровадженню відкритих електронних систем управління. Реформа державно-приватного партнерства (закон № 7508, 2024 р.) відкрила нові можливості для залучення приватного капіталу в інфраструктурні, освітні та оборонні проєкти. Показано, що воєнно-економічна адаптація стимулювала зростання оборонної промисловості, збільшення частки dual-use технологій і формування інноваційної екосистеми на базі платформи Brave1. Паралельно розгортаються процеси посткризової реконструкції, які охоплюють енергетику, транспорт, промисловість і телекомунікації, забезпечуючи умови для довгострокового зростання. Окрему увагу приділено розвитку цифрових механізмів управління відбудовою – платформі DREAM, системам Prozorro та «Дія», що забезпечують прозорість розподілу коштів і підвищують довіру інвесторів. З’ясовано, що геоекономічні переваги України, зокрема стратегічне розташування між ЄС і Чорним морем та значні запаси критичних сировинних матеріалів, посилюють її роль як центру зеленого енергетичного переходу Європи. У підсумку доведено, що мобілізація інвестиційного потенціалу України можлива лише за умов поєднання інституційної стабільності, антикорупційних реформ, цифрової відкритості та міжнародної кооперації, які формують цілісну модель економічної стійкості в умовах війни й післявоєнного розвитку. Ключові слова: інвестиційний потенціал, державно-приватне партнерство, післявоєнна реконструкція, воєнно-економічна адаптація, цифрова трансформація, інституційна стійкість.