Маркетингові підходи до розробки та просування екологічно орієнтованих товарів для локальних ринків - Зубченко, Вікторія Володимирівна; Качан, Дмитро Анатолійович; Андрусенко, Надія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті обґрунтовано, що нині пропозиція екологічно орієнтованих товарів є ключовим інструментом розвитку сталого бізнесу та ефективного задоволення потреб споживачів у безпечній продукції. Особливу роль у цьому процесі відіграють локальні ринки, врахування культурних та соціальних особливостей яких дають змогу підприємствам підвищити ефективність просування товарів і брендів. Метою статті є дослідження ефективних маркетингових стратегій для виведення екологічно орієнтованих товарів на локальні ринки. У дослідженні застосовано комплекс методів, зокрема загальнонаукові (аналіз, синтез), діалектичний, порівняльний, табличне представлення, а також метод наукового абстрагування. У результатах дослідження встановлено, що екологічно орієнтовані товари є важливим засобом не лише для задоволення попиту споживачів на безпечну та якісну продукцію, що зростає, але й для збереження довкілля, підвищення соціальної відповідальності підприємств та формування конкурентних переваг на ринку. З’ясовано, що локальний ринок вирізняється тісними, часто особистими зв’язками між виробниками та споживачами, що створює сприятливі умови для формування високого рівня довіри й залучення місцевої громади до взаємодії з брендом. Це зумовлює потребу застосування персоналізованих маркетингових підходів, які поєднують принципи зеленого маркетингу з локальною специфікою, культурними традиціями та ціннісними орієнтирами споживачів. Локальний маркетинг допомагає адаптувати рекламні та інформаційні повідомлення до соціальних, культурних і економічних особливостей регіону, оптимізуючи витрати на просування продукції та зміцнюючи зв’язки з громадою. Крім того, використання локальних комунікаційних каналів, таргетованої реклами та участь у регіональних заходах сприяє формуванню стійких споживчих звичок, підвищенню лояльності до бренду й ефективному позиціюванню екологічно орієнтованих товарів на ринку. У висновках зазначено, що комплексний підхід до маркетингового просування на локальному рівні забезпечує не лише економічну вигоду для виробників, але й соціальні та екологічні переваги для місцевих громад.