Стратегічний потенціал логістичних запасів в умовах ринкової турбулентності: інноваційні підходи до управління та зниження втрат - Балабан, Микола Петрович; Місюкевич, Валентина Іванівна; Михайленко, Олена Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена дослідженню логістичних запасів як стратегічного ресурсу підприємства в умовах нестабільного ринку. Особливу увагу зосереджено на практичних підходах до підвищення ефективності логістичних систем та забезпечення конкурентоспроможності підприємств за рахунок удосконалення управління запасами. Мета. Мета статті полягає в дослідженні логістичних запасів як стратегічного ресурсу підприємства в умовах нестабільного ринку та обґрунтуванні ефективних методів управління й мінімізації втрат. Методи. У дослідженні використано методи аналізу й синтезу наукових джерел, моделювання, а також елементи сценарного прогнозування та сучасних цифрових технологій управління запасами. Результати. Охарактеризовано значення логістичних запасів у сучасних умовах ринкової нестабільності. Визначено вплив коливань попиту та пропозиції на ефективність управління запасами. Досліджено роль запасів як стратегічного ресурсу для забезпечення безперервності бізнес-процесів, зокрема вплив на конкурентоспроможність та роль у фінансовому та операційному плануванні. Проаналізовано фактори та ризики, що впливають на ефективність управління запасами в умовах нестабільного ринку. Зроблено оцінку існуючих методів управління запасами, включаючи класичні (EOQ, ABC-аналіз, XYZ-аналіз) та сучасні технології (JIT, VMI, ERP-аналітика). Акцент зроблено на методах мінімізації втрат логістичних запасів, включно з контролем термінів зберігання, оптимізацією складування та динамічним поповненням запасів. Запропоновано оптимальні стратегії управління запасами для підприємств у нестабільних умовах. Надано пропозиції щодо впровадження сучасних методів мінімізації втрат. Висновки. У висновках зазначено, що логістичні запаси виступають ключовим стратегічним ресурсом підприємства в умовах нестабільного ринку, а ефективне їх управління на основі поєднання класичних методів (EOQ, ABC, XYZ) із сучасними цифровими технологіями дозволяє мінімізувати втрати, знизити ризики надлишкових чи дефіцитних запасів та забезпечити стійкість і конкурентоспроможність бізнесу. Ключові слова: логістична система, надлишкові витрати, матеріальні потоки, ланцюги постачання, попит і пропозиція, зберігання, страховий запас, складування, стратегія.