Імплементація принців управління витратами в оптимізацію маркетингового бюджету з урахуванням стратегічних пріоритетів в стартап проєктах - Бахчиванжи, Людмила Анатоліївна; Запша, Галина Миколаївна; Мельничук, Оксана Іванівна; Найда, Ірина Станіславівна; Телічко, Наталія Александрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягала в узагальненні стратегічних пріоритетів управління стартап проєктами для розробки моделі імплементації принципів концепції управління витратами в оптимізацію бюджету маркетингу стартапу. Для реалізації мети дослідження застосовані загальнонаукові та специфічні методи економічних досліджень з урахуванням вимог системного підходу. Узагальнення тактичних цілей та стратегічних пріоритетів управління стартапами здійснено на основі методів аналізу і синтезу, абстрактно-логічного методу. Метод моделювання дозволив сформувати систему стратегічного управління стартапами з урахуванням підсистем управління витратами та маркетингового управління і модель імплементації принципів управління витратами в оптимізацію маркетингового бюджету стартапу. Методи формалізації і моделювання дозволили обґрунтувати елементи оптимізаційної економіко-математичної моделі бюджету маркетингу. Результати дослідження дозволили на основі аналізу науково-методичних засад стратегічного менеджменту стартапів та з урахуванням вимог системного підходу представити систему управління стартапами як сукупність системоутворюючих підсистем, що дозволяють сформувати кадровий склад стартапу, забезпечити організацію та управління стартапом на основі концепції маркетингу та управління витратами, вирішувати проблеми мобілізації інвестиційних ресурсів та забезпечити їх економне використання на основі бюджетування витрат та оптимізації бюджету маркетингу стартапу. Функціонування такої системи має ґрунтуватись на засадах концепції управління витратами з урахуванням імплементації її принципів у оптимізацію бюджету маркетингу та підпорядкуванням функціонування такого інтегрованого комплексу пріоритетам стратегії стартап проєкту. Висновки. Інтеграція принципів концепції управління витратами проєкту та оптимізації бюджету маркетингу з урахуванням обраного критерію оптимальності на основі економіко-математичного моделювання сприятиме реалізації стратегії масштабування стартапу.